Glöd · Debatt

Att ta från de rika och ge till de fattiga

Det är både praktiskt och moraliskt riktigt att transferera till dem som verkligen behöver det, skriver Mats Leijon.

Högern sprider förakt för fattiga och utsatta för att minska tilliten till transfereringar från rika till fattiga så att de får behålla sina privilegier, skriver Mats Leijon. Han föreslår ett nytt skattesystem som ska ge mer till dem som behöver, ge dem hopp om en ljusare framtid och ta udden av högerns kritik.

Transfereringar är något som engagerar alla politiska partier. Vänstern vill ta från de rika och ge till de fattiga. Högern vill ta från de fattiga och ge till de rika.

För att lyckas med att flytta pengar från rika till fattiga så behövs rätt förutsättningar. Man behöver tillit. Tillit till att skattepengarna används förnuftigt och rättvist.

Därför har högern gjort allt för att misskreditera de utsatta som tar del av de här pengarna. Högern vill hellre att resurserna går till skattesänkningar, det är högerns hela  ”raison d’etre”. Högern har använt smutskastning och ren desinformation i kampen om privilegier, ända sen thatcherismens ”gyllene” era: ”Man kan inte ge fattiga mer pengar. Det kommer bara att leda till kaos. De kommer att supa och slåss, och inte gå till jobbet.”

Det här föraktet för fattiga och utsatta har en gammal historia, men det handlar också om rädslan för att mista privilegier. Om man skapar ett narrativ med en ansvarslös arbetarklass, så har man dödat transfereringarna från de rika, till dem som verkligen behöver pengarna. Man kan fortsätta med skattesänkningarna.

Det finns ett annat vapen som högern använder när misstänkliggörandet av arbetarklassen inte ger de resultat de hade förväntat sig, nämligen etnicitet. Man misstänkliggör invandrare och flyktingar. Man säger att integration inte fungerar. De är kriminella, lata och säkert terrorister hela bunten. Nu sjunker graden av tillit för ett transfereringssystem som ger högre levnadsstandard för de mest utsatta, som en sten. Ingen vill ju att skattemedel ska användas av lata islamister. Skattesänkningarna för de rika kan fortsätta ohotade av rättvisa och empati för de mest utsatta.

Transfereringar till dem som verkligen behöver dem har många positiva effekter, inte bara moraliska. De är också praktiska. Genom att självförtroende och hopp om en ljusare framtid dödar högerns försök att misstänkliggöra fattiga eftersom de har en hundraprocentig konsumentbenägenhet, vilket ger ökad tillväxt.

Jag vill höja skatterna på kapital, men sänka skatterna på arbete. Leo Erenmalm, en medgrundare till det politiska partiet Human framtid (vila i frid), skapade ett helt nytt och rättvist skattesystem:

• Tjänar du 100 000 om året blir skatten 10 procent.

• Tjänar du 200 000 om året blir skatten 15 procent på den hundringen, sammanlagt på hela lönen 12,5 procent.

• Tjänar du 300 000 om året blir skatten 20 procent på den hundringen, sammanlagt på hela lönen 15 procent.

Och så fortsätter det. Det viktiga är att komma ihåg att det här gäller både lönearbete och förtjänst på kapital. Det finns ingen logik som säger att inkomster på kapital ska betala mindre i skatt än på lönearbete.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV