Radar · Nyheter

Pensionspengar investeras i AI-teknik till israelisk militär

Svenska pensionspengar, strax över 700 miljoner av AP-fonderna 1, 2, 3 ,4 och 7, är placerade i Palantir, som levererar AI-teknologi till israeliska militären.

Dataanalysföretaget Palantir tjänar stora pengar på att leverera AI-teknologi till israeliska militären. Även svenska pensionspengar, strax över 700 miljoner av AP-fonderna 1, 2, 3 ,4 och 7, är placerade i bolaget.

Några dagar efter att Sydafrika anmält Israel till Internationella domstolen, ICJ, i Haag för misstänkt folkmord i Gaza offentliggör Palantir att de slutit ett nytt, utökat samarbetsavtal med Israelisk militär, rapporterar Dagens ETC. Palantir har en kontroversiell historia och i åratal försett Israel med system för att övervaka palestinier.

Samtidigt placeras svenska pensionspengar i Palantir, totalt drygt 700 miljoner kronor, i AP-fonderna 1, 2, 3 ,4 och 7. Drygt hälften har Sjunde AP-fonden – premiepensionsfonden som placerar pensionspengar för svenskar som inte gör ett aktivt fondval.

Deborah Biniam Solomon, sakkunnig på automatiserade vapen hos Svenska Freds, säger till tidningen att det är känt att Israel har använt sig av AI för att hitta måltavlor för attackerna i Gaza.

– Vi kan inte med säkerhet säga att det är Palantirs AI som använts, men det bör tas i beaktande när våra pensionspengar investeras, säger hon.

Mikael Lindh Hök, pressansvarig på Sjunde AP-fonden, uppger till Dagens ETC att myndigheten inte har hittat någon grund för uteslutning.

– Vi baserar vår svartlistning på brott mot mänskliga rättigheter och vill ha det vidimerat via exempelvis FN eller något annat organ, säger han.