Radar · Djurrätt

Djurrättsalliansen: Oklart stöd för minkfarmsavveckling

 Enligt Djurrättsalliansen är det ännu oklart hur det av regeringen föreslagna stödet för minkfarmsavveckling ska fungera.

Regeringen har föreslagit ett ekonomiskt stöd till minkfarmer som frivilligt avvecklar, men enligt Djurrättsalliansen är det fortfarande oklart hur stödet för minkfarmsavveckling ska fungera.

I samband med att budgetpropositionen för 2024 presenterades föreslog regeringen ett ekonomiskt stöd till minkfarmare som frivilligt avvecklar sin verksamhet. 180 miljoner kronor finns avsatta under 2024 och 2025, men Djurrättsalliansen skriver i ett pressmeddelande om att det är fortfarande oklart hur stödet ska fungera.

Enligt Djurrättsalliansen kan Landsbygds- och infrastrukturdepartementet inte uppge när förordningen kommer att träda i kraft, hur den ska se och hur beräkningen för de 180 miljonerna gjorts.

Departementet uppger till organisationen att det behöver vara klart inom tidsramen 2024/2025 om pengarna ska betalas ut.

– Vårt mål är att samtliga minkfarmer ska stänga så snart som möjligt, då varje farm innebär djurplågeri och ett oetiskt utnyttjande av djur. Av den anledningen hoppas vi att förordningen träder i kraft så snart som möjligt och att det kommer att innebära slutet för pälsindustrin i Sverige, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen, i ett pressmeddelande.

Tillsammans med stödet föreslogs även att djurskyddslagen ses över och att utreda om pälsdjursuppfödning ska vara tillåtet.