Radar · Miljö

Stöddemonstation för 17-årig klimataktivist i rätten

Flera personer hade samlats för att stötta den unga klimataktivisten som står åtalad för ohörsamhet mot ordningsmakten.

Idag hölls en stöddemonstration utanför Stockholms tingsrätt för en 17-årig klimataktivist som står åtalad för att ha blockerat en av ingångarna till riksdagen förra månaden.

17-åringen står åtalad för ohörsamhet mot ordningsmakten. Dagens stöddemonstration anordnas av Extinction rebellion, som inte organiserade aktionen utanför riksdagshuset, men som vill visa solidaritet med ungdomarna.

En av de på plats utanför tingsrätten är Karin Cecilia Lundberg, rebellmamma och aktiv i Extinction rebellion.

– Jag tycker det känns självklart att stötta en ung klimataktivist som står inför rätten nu här för att de blockerade ingångarna till riksdagshuset. Hon är omyndig så hon blev tydligen kallad tidigare än de andra, ensam idag, säger hon till Syre och fortsätter:

– Vilka är det som egentligen begår brott mot mänskligheten? Det känns jättebra att vara här och stötta dem.

Hon väntar själv på polisförhör för en fredlig klimataktion och står för sin handling och att den kan bedömas som brottslig.

– Men det är klart att det egentligen borde vara de som har fört oss bakom ljuset och som fortfarande gör det, makthavare och näringsliv. Det är ju helt fruktansvärt, jag tycker man borde ha ekocidlagstiftning. Hoppas att det blir så också, att de som medvetet förgör vår jord och hotar allt liv, det är ju de som borde dömas!

Texten kommer att uppdateras under dagen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV