Vad ska man kalla rörelsehinder, synskador och så vidare med en gemensam term? De senaste åren har funktionsvariation blivit vanligt, men som synonym till funktionsnedsättning är det inte särskilt lyckat. En syl i vädret tar en titt på terminologin.
Funktionsvariation, är det ett bra ord? Jag gillade det när jag hörde det först. Eftersom det inte tar ställning till om variationen är positiv, neutral eller negativ kan det vara vilket som. Och det finns funktionsnedsättningar som kan ha positiva sidor också.
I själva verket hade jag missförstått ordet på ungefär samma sätt som många andra. Immanuel Brändemo, som myntade ordet, tänkte sig inte alls att en funktionsvariation var något som en person kunde ha, utan något som finns i grupper.
Signalerar fördomar
Ordet spreds från hans blogg Trollhare, där han har skrivit om sitt liv som autistisk transperson och om näraliggande frågor. Men när fler började använda det visade det sig att de flesta hade uppfattat det som en lite piggare synonym till funktionsnedsättning, och det är i den betydelsen det har blivit vanligt.
En massa människor med funktionsnedsättningar blir rejält irriterade, rent av förbannade på det. Det uppfattas som ett sätt att släta över och osynliggöra. ”Rackarns plyschpyjamasord” skriver Tina som har adhd. ”Ord som inte får användas ’av snällhet’ signalerar rätt ofta helt enkelt fördomar. Och då är det attityden som är problemet, och den ändras inte av ett nytt ord.”
Ord som inte pekar ut
Eller gör den? Nja, ord kan vara viktiga, men det finns gränser för vad de kan åstadkomma. Vägen från lyten, sinnesslöa och vanföreanstalter till frågan om funktionsvariation är kantad av goda föresatser.
Ta till exempel handikapp, som man numera undviker till förmån för funktionsnedsättning (eller –variation). Det kom till som spelterm för ett sätt att jämna ut förutsättningarna i ett spel, och det var också tanken bakom att införa det som en term för halta, lytta och sinnesslöa. Eller vanföra, som var ordet som handikappad ersatte. Man ville ha ett ord som inte pekade ut folk som defekta utan bara visade att förutsättningarna behövde jämnas ut.
Från 60-tal till 90-tal hette det handikapp, men ordet kom att uppfattas som stämplande och rent av handikappande. Inte för att det var något större fel på ordet utan för att attityderna fanns kvar, kanske för att den där utjämningen inte fungerade så bra.
Det var 00-tal när svenska myndigheter övergav handikapp för funktionshinder och så småningom funktionsnedsättning. Sedan 1994 fanns LSS, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. Lika villkor skulle bli en rättighet och istället för handikappanpassning började man tala om tillgänglighet.
Tjugo år senare är LSS tämligen urholkad och villkoren uppenbarligen inte lika – och vi diskuterar fortfarande ord. I en värld där en funktionsnedsättning inte är ett hinder och där ingen använder ord för sådana som tillmälen skulle vi inte behöva göra det.
Som Tina säger, när ord inte får användas ”av snällhet” signalerar det ofta fördomar. Om det snälla sättet att tala om Tinas brist på impulskontroll eller Emils synskada är att gömma det under en plyschpyjamas av ”alla är vi olika”, då ligger där en blindhund begraven.
Tog avstånd
Men funktionsvariation var alltså inte tänkt som plyschpyjamas, så Immanuel Brändemo gick ut och tog avstånd från den användningen på Facebook i en kort och en lång version. Den korta lyder: ”Använd aldrig uttrycket ’Personer med funktionsvariationer’. Det är ingen synonym till ’funktionsnedsättning’.
I den långa versionen förklarar han att funktionsvariation finns i kollektiv, och att man behöver tänka på det för att alla ska få sina behov tillgodosedda. Då tänker han på all slags variation, inte bara nedsättningar, och ordet var tänkt som ”vapen för att omkullkasta funktionsmaktordningen”.
Det låter klokt och det är ett bra försök som jag gärna håller tummarna för, men det verkar ha varit svårt att sprida ordet i den betydelsen. Kanske blir det helt enkelt för abstrakt för de konkreta situationer där det skulle kunna användas.
Bättre ord
Så finns det något bättre ord att använda för funktionsnedsättningar? Det vore trevligt, för det är ett genuint urtrist ord, men allt ska ju inte vara roligt här i världen … Jo, förresten, gärna, men man får prioritera. I det här sammanhanget behövs ett ord som rymmer allt från rörelsehinder till schizofreni, och som är tydligt med att här finns baksidor.
Många saknar också ett vettigt ord för berörda personer. Person med funktionsnedsättning är vad som rekommenderas och vad jag använder i den här texten, men det är långt och otympligt. Funktionsvarierad är ett konstigt ord även bortsett från invändningarna mot funktionsvariation.
Personens funktioner varierar ju inte, eller det är i alla fall inte det ordet syftar på. Vad det säger är istället att just den här personens funktioner skiljer sig från normen, vilket går stick i stäv med grundtanken med funktionsvariation.
Funkis är annars ett bra ord – mer om det en annan gång.