Högsta förvaltningsdomstolen slår fast att en dränering av Karlsborgs flygplats inte strider mot miljölagstiftningen. Enligt föreningen Aktion Rädda Vättern innebär beslutet att kommunerna nu måste förbereda sig på att PFAS-halter i dricksvattnet kan öka.
Verksamheten vid Karlsborgs flygplats vid Vättern har länge varit en stridsfråga, eftersom området är förorenat av hälsovådliga PFAS-ämnen. På onsdagen fastställde Högsta förvaltningsdomstolen det beslut som regeringen fattade i april 2023, att försvaret får dränera flygplatsen samt femdubbla verksamheten med bland annat stridsflyg. Det innebär att PFAS-förorenat vatten kommer pumpas ut till Vätterns skyddsområde för dricksvatten, något som föreningen Aktion Rädda Vättern idogt försökt förhindra, bland annat genom att ansöka om rättsprövningen i Högsta förvaltningsdomstolen.
Enligt föreningen strider regeringens beslut mot miljöbalken och vattendirektivet, men detta håller inte domstolen med om. Istället menar domstolen ”att regeringens bedömning får anses ligga inom det handlingsutrymme som bestämmelserna medger”.
Oense om bedömning
Aktion Rädda Vättern replikerar i ett pressmeddelande i dag att domstolen ger ”en i huvudsak korrekt beskrivning av gällande miljölagstiftnings rättsregler” men den slutliga bedömningen anser man består av ”påståenden som saknar grund”. Enligt föreningen är det ”uppenbart att domstolens ledamöter inte har förstått vidden av problemet”.
– När vår högsta rättsliga instans sviker intentionerna med miljölagstiftningen genom att påstå att reglerna ”lämnar ett förhållandevis stort bedömningsutrymme” åt myndigheterna, och därmed viftar bort all miljöhänsyn, då har grunderna för vårt samhällsskick börjat vittra ner, säger Christer Haagman, miljöjuridisk talesperson för Aktion Rädda Vättern, i ett uttalande.
”Kanske måste stämma Försvarsmakten”
Föreningen ska nu noggrant studera domarna nu och diskutera hur de ska gå vidare.
– Allt tyder på att vi istället måste intensifiera arbetet. Framförallt kommunerna måste nu agera för att förbereda sig på att PFAS-halter i dricksvattnet kan öka. Vi kanske får en situation där kommunerna runt Vättern, likt Uppsala kommun, måste stämma Försvarsmakten får att få ersättning för de kostnader som uppkommer, säger Christer Haagman.
Sedan i somras pågår också en polisutredning om misstänkta miljöbrott begångna av Fortifikationsverket. Det handlar om att verket i tre år har hemlighållit att ytterligare delar av flygfältet är PFAS-förorenade. ”Därmed faller villkoren i den markavvattningsdispens som Högsta förvaltningsdomstolen just godkänt. Villkoren bygger på Fortifikationsverkets falska uppgifter att flygfältets nordöstra del inte är förorenad”, skriver Aktion Rädda Vättern.