Glöd · Debatt

Veganisera påsken i Svenska kyrkan

De flesta lamm får inte ens leva i sex månader.

Fira en vegansk påsk i år, uppmanar Johanna Månsson. Att ha ett dött lamm på matbordet när man firar att Jesus besegrade döden och ondskan är lite väl magstarkt, anser hon.

DEBATT. Går det att veganisera påsken inom Svenska kyrkan? Ifall vi alla ska följa vad de nya nordiska näringsrekommendationerna förespråkar …

För här står vi igen i skärningspunkten mellan religion och samhälle. För många är påsken mest en familjehögtid, men för kyrkan är det årets största helg. Mittpunkten i kristen tro är Jesus uppståndelse! Ickereligiösa bör respektera de kristnas övertygelse.

Med det sagt. Vad behövs för att Svenska kyrkan ska gå i bräschen för det mest värdefulla vi har? Mycket går nämligen att ersätta här på jorden, men inte ett liv – eller vår planet, för den delen.

Tyvärr klagas det redan på den växtbaserade maten som Lunds stift ska servera under Lunds kyrkdagar 2024, Kallad till kärlek. Vilket är märkligt då Lund stifts event föregår med gott exempel med hållbarhetsarbetet inom Svenska kyrkan.

Inga konstigheter eller hur? Men tyvärr blir en del skeptiska så fort ordet ”veganskt” dyker upp. Tänk att en köttfri korv, som dessutom är mer hållbar att konsumera än djurkorv, kan skapa sådan panik i vissa. Hur kommer det sig, tro? Det kan tyckas vara lite väl magstarkt att fira att Jesus besegrade döden och ondskan genom att placera ett dött lamm mitt på matbordet. Dessa små liv får högst leva i sex månader innan de skickas till slakt. Det behöver inte vara så …

Det mesta går dessutom att veganisera rätt av. Exempelvis använda en havre- eller sojabaserad variant av créme fraîche, vegansk majonnäs och tofu istället för ägg. Mer tips går att få från Djurrättsalliansen eller Djurens rätts webbsida Välj Vego. 

Tänk alltså lite mer med hjärtat inför påsk. Låt Lunds stifts miljöengagemang visa vägen till ett vänligare påskfirande. Välj vego i år!