Radar · Mänskliga rättigheter

Ökning av antalet som identifierar sig som hbtqi i USA

Andelen som identifierar sig som hbtqi ökar i USA. Det visar en ny opinionsundersökning.

2023 uppgav 7,6 procent av tillfrågade personer att de tillhör gruppen hbtqi (homosexuella, bisexuella, transpersoner, personer med queera uttryck och identiteter samt intersexpersoner). För fyra år sedan var siffran 5,6 procent. Vid den första mätningen, 2012, uppgav 3,5 procent att de tillhörde hbtqi.

Gallup, som står bakom undersökningen och resultaten, uppger att de genomfört intervjuer med drygt 12 000 amerikaner i åldern 18 år och äldre.

Sammantaget uppger 85,6 procent av de tillfrågade att de är hetero eller heterosexuella och 7,6 procent att de identifierar sig som hbtqi. 6,8 procent vill inte svara på frågan. Bisexuella vuxna utgör den största delen av hbtqi-gruppen – 4,4 procent av vuxna i USA och 57,3 procent av vuxna som identifierar sig som hbtqi uppger att de är bisexuella.

Ungefär dubbelt så många i nästkommande generation identifierar sig som hbtqi jämfört med den föregående, enligt Gallup-undersökningen. Mer än en av fem vuxna i åldern 18 till 26 år identifierade 2023 sig som hbtqi och nästan en av tio i åldern 27 till 42 år.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV