Radar · Djurrätt

Avlade jättefår med köpta testiklar – åtalas

Fåret "Montana Mountain King", som avlades fram som ett led i en ranchägares försök att skapa nya, enorma fårraser.

En ranchägare använde vävnad och testiklar från vilda djur dödade i Centralasien och USA för att avla fram jättelika hybridfår. Planen var att sälja djuren dyrt för troféjakt.

Ranchägaren hade i över tio års tid experimenterat för att försöka avla fram ”gigantiska fårhybrider” genom att korsa olika raser.

Den 80-årige mannen erkände åtalspunkterna när han ställdes inför rätta i den amerikanska delstaten Montana i tisdags. Han riskerar tio års fängelse och 500 000 dollar i böter om han döms.

Planen var att sälja jättefåren till privata jaktreservat i Texas, där människor betalar för att utöva troféjakt.

Med hjälp av vävnad från ett utrotningshotat Marco Polo-får – världens största vilda får – dödat i Kirgizistan, producerade 80-åringen klonade embryon av djuret i ett laboratorium. Embryona implanterades därefter i en tacka, vilket resulterade i ett renrasigt Marco Polo-får vars sperma sedan användes för att försöka skapa allt större och alltmer värdefulla får.

I ett försök till ännu större får köpte sedan den åtalade mannen 2019 testiklar från ett amerikanskt tjockhornsfår. Han lyckades extrahera sperma från testiklarna och använde den för ytterligare korsningsförsök.

Enligt åklagarna har 80-åringen gjort sig skyldig till illegal handel med vilda djur och stämpling till detsamma, i och med planerna på att sälja djuren till jaktreservat.

Mannens jättefår är nu omhändertagna av myndigheter