Radar · Inrikes

Pro-palestinska tält har rests utanför flera universitet

Greta

Sedan i morse har flera svenska universitet fått sina egna tältläger i protest mot den israeliska krigföringen i Gaza. Vid Stockholms universitet deltog Greta Thunberg i protesterna.

Efter flera veckor med stora protester på amerikanska universitet har idén spridit sig till Sverige. Vid femtiden på tisdagsmorgonen restes tält vid Stockholms universitet där ett tjugotal personer deltog, bland dem Greta Thunberg, rapporterar Dagens Nyheter.

Flera andra svenska universitet har sett liknande tältprotester som i Uppsala, Örebro, Göteborg och Lund. Vid KTH i Stockholm ville studenterna att skolan bryter sina samarbeten med isrealiska universitet.

– Jag är här i solidaritet med det palestinska folket. Jag kan inte ens tänka mig hur de har det och jag vill inte att mina studier vid KTH på något sätt kopplas till det som händer i Gaza, säger Simone, till Dagens Nyheter.

I Lund har tältlägret i Lundagård lett till att en anmälan om brott mot ordningslagen ska ha upprättats men det finns ännu inga planer på att upplösa sammankomsten, enligt polisen.

– Man behöver ju tillstånd för att få genomföra en demonstration och nu har man dessutom slagit upp tält, säger Katarina Rusin, presstalesperson för polisen i region Syd, till Aftonbladet.

Våldsamheter i USA

I USA har polis och myndigheter valt att möta protesterna hårdare i vissa delstater. Flera studenter har förts bort från universitetsområdet eller förklarats avstängda. Fram till förra veckan hade över 2900 demonstranter gripits, vilket även inkluderar personal och professorer.

Protesterna i USA har beskyllts för ha haft personer med som stått för antisemitiska budskap, vilket har gjort att judiska studenter har uttryckt att de känt sig otrygga på universitetsområdena.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV