Radar · Miljö

Schweiziska regeringen trotsar Europadomstolen i klimatdom

kvinna vid demonstration

De schweiziska ”klimatseniorerna” vann en historisk seger i Europadomstolen tidigare i år då landets regering fick på näsan i klimatpolitiken. Domstolen menade att det är staters skyldighet att förhindra klimatförändringar för att värna om mänskliga rättigheter. Den schweiziska staten borde göra mer i sin klimatpolitik för att nå målen i Parisavtalet.

Domen har setts som vägledande för många och flera klimataktivister har hoppats på att den ska signalera till andra länders regeringar att mänskliga rättigheter kan användas för att försvara medborgare när deras liv och hälsa sätts på spel på grund av klimatförändringarna.

Men nu meddelar den schweiziska regeringen att den inte tänker böja sig inför Europadomstolen, rapporterar BBC. Regeringen säger att den inte helt tänker ignorera Europadomstolens utlåtande, men menar att den redan har gjort tillräckligt i sin klimatpolitik för vara i linje med Parisavtalet.

Debatten som föregick beslutet var stundom het i det schweiziska parlamentet mellan det gröna partiet och högern, enligt BBC.

Bakgrunden till målet i Europadomstolen är att den schweiziska organisationen Klimaseniorinnen, som består av runt 2 000 äldre schweiziska kvinnor, ställde krav på regeringen att minska utsläppen av växthusgaser. För att motivera sin sak tog de stöd i Europakonventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna. Sedan kvinnorna förlorat i de nationella domstolarna, efter att ha stämt regeringen, fick de rätt i Europadomstolen, något som även kan komma att påverka andra länders lagstiftning på området, inklusive Sverige, rapporterar Dagens nyheter.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV