Krönikor · Krönikan

Inte kan väl det som hände i Nazityskland hända här?

När flyttar vi? Ska någon åka i förväg och försöka ordna boende och stöd för familjens funktionsnedsatta medlem på plats? Kan släkten hjälpa mig, som inte har medborgarskap, att få uppehållstillstånd?

Det gör ont i hjärtat att tänka på, men hellre en ordnad flytt än att tvingas fly i panik. Men tankarna snurrar runt ändå. Jag, som sedan dottern var spädbarn, har planerat för en trygg ålderdom för mig och ordnat omhändertagande för barnen med autism och ADHD. Jag ställde dem i kö till icke-vinstdrivet seniorboende redan när de var små. Allt för att vi skulle kunna fortsätta att bo tillsammans så länge jag orkar ta hand om dem.

Äldsta barnet har mot alla odds lyckats ta sig in på en av Sveriges främsta prestigeutbildningar, men yngsta slutar skolan utan betyg. Hon kommer alltid att behöva ett samhälle som skyddar och stöttar henne i det mesta.

Med ett parti sprunget ur nazismen som nu stormar fram i såväl maktens korridorer som i opinionen kan jag inte låta bli att dra paralleller till det ariska drömsamhälle som motiverade Hitler till att använda funktionsnedsatta som levande försökspersoner och skicka dem till gaskamrarna. 

Funktionsnedsatta, romer och judar slaktades i historiens värsta folkmord. Det kunde ske därför att nazisterna kunde spela på människors rädslor och behov av  beskydd från påstådda hot mot deras överlevnad. 

Även om högerextremister haft framgångar i att ta över det offentliga samtalet har jag aldrig ändå trott att det som hände i Nazityskland kan hända här. Inte i upplysta, välutbildade Sverige. Vi, som under hela vår moderna historia, varit beroende och i samspel med omvärlden.

Men det som hänt det senaste året och framför allt de senaste veckorna, har varit en rejäl väckarklocka. Att regeringen nöjde sig med en muntlig ursäkt för att Sverigedemokraterna använt anonyma trollkonton till att systematiskt piska upp kampanjer och sprida lögner mot andra företrädare och partier var en signal till Sverigedemokraterna att nu, nu är tiden mogen! Den som vår ordförande i justitieutskottet, Richard Jomshof beskriver i det famösa facebookinlägget: ”Eftersom Sverige inte är Ungern, eftersom vi inte sitter i regeringsställning (än) och eftersom media i Sverige inte fungerar som media i Ungern, är vi tvungna att anpassa oss till den verklighet som råder här. Det innebär inte minst att vi måste anpassa vår retorik efter det rådande läget.”.

Sturskt har man deklarerat att man inte ser någon anledning till att sluta bedriva påverkanskampanjer från anonyma konton, man kallar seriösa redaktioner för påverkanskampanjer och så tog Jimmie Åkesson steget fullt ut som högerextremistisk konspirationsteoretiker när han i en debattartikel i Expressen framförde idén att det pågår ett folkutbyte. Sverigedemokraterna har slutat förställa sig och det tycks svenska folket gilla. I opinionsmätningar belönas de med att vara näst största parti

Så tunn är alltså svenskarnas motståndskraft, så nära ligger de gamla föreställningarna om ras och biologi. Jag säger det ännu en gång: Det går inte att vända ryggen åt det förflutna och låtsas att det aldrig ägt rum. Man måste göra upp med de föreställningar som ledde till världens första rasbiologiska institut och förtryck intill utrotningens rand av Sapmí.

Partier som lyft klimatet gick framåt i EU-valet.

Likgiltigheten inför folkmordet i Gaza.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV