Radar · Utrikes

Aktionsdag för eldupphör i Gaza – 100 dagar efter krigsutbrottet

Under den globala aktionsdagen samlades demonstranter till stöd för Gaza bland annat vid Vita huset i Washington DC den 13 januari 2024.

Under lördagen deltog tusentals och ytterligare tusentals människor i flera städer i en global protestdag mot Israels offensiv i Gaza – som varat i 100 dagar. Även i Israel skedde protester.

I Washington DC manifesterade tusentals för eldupphör i Gaza och ett stopp för USA:s bistånd till Israel, rapporterar Washington Post, som beskriver att ”ett hav av svarta, gröna, röda och vita flaggor svävade över folkmassan på Freedom Plaza, några kvarter från Vita huset, medan demonstranterna skanderade ’Frihet, frihet Palestina’”. Bakom demonstrationen stod bland andra American muslim task force on Palestine.

– När det finns en uppmaning till en marsch i USA:s huvudstad är det en moralisk skyldighet för oss att komma, stå upp för rättvisa och kräva omedelbart eldupphör, säger deltagarna Ahmed Jarrar, Toronto 4 Palestine, och Mahmoud Khalil, Montreal 4 Palestine, som rest från Kanada, till tidningen.

”Barndomen under attack”

Tidigare på dagen samlades demonstranter i London. I den brittiska huvudstaden var barnens situation i Gaza fokus, rapporterar AP. På plats fanns också lilla Amal, en 3,5 meter lång docka ursprungligen använd i ett konstprojekt, föreställande en barnflykting och som symboliserar de som drabbas i kriget.

– Amal är ett barn och en flykting, och i dag är barndomen i Gaza under attack, med ett ofattbart antal barn dödade, säger Amir Nizar Zuabi, The Walk Productions, som står bakom Amal, till nyhetsbyrån.

Nästan två tredjedelar av de drygt 23 000 personer som dött under Israels krig i Gaza var kvinnor och barn, enligt Hälso- och sjukvårdsministeriet i det Hamasstyrda-området.

Marscher hölls även i andra städer som Paris, Rom och Dublin. I Johannesburg samlades demonstranter utanför USA:s konsulat i en protest mot det amerikanska stödet till Israel i processen mot Sydafrikas anmälan om folkmord, rapporterar Al Jazeera.

Israel hävdar självförsvar

Under torsdagen och fredagen, den 11–12 januari, möttes Israel och Sydafrika i den internationella domstolen ICJ i Haag. Israel avvisade anklagelserna om folkmord i Gaza och hävdade att Sydafrikas anklagelse om folkmord var en förvrängning av verkligheten, uppger den arabiska tv-kanalen. Israels argument handlade främst om rätten till självförsvar efter Hamas attack den 7 oktober, där 1 139 personer dödades, enligt Israeliska myndigheter.

Om domstolen bedömer att det är nödvändigt att vidta provisoriska åtgärder kan en dom komma inom kort, i annat fall kan processen pågå i upp till år.

I israeliska Haaretz skrivs också om protester i Israel den 13 januari. I Tel Aviv gick folk ut på gatorna för att visa sitt stöd för människor som sedan dess hålls som gisslan av den palestinska islamistgruppen, rapporterar Omni. Elena Trufanov, som tillfångatogs av Hamas men sedan släpptes, är inte optimistisk till att de övriga 130 i gisslan kommer att släppas.

– Hundra dagar i Hamas fångenskap är ofattbart, säger hon till den israeliska nyhetstidningen.

Bakgrund

Lördagen den 7 oktober genomförde den palestinska islamistgruppen Hamas en samordnad terrorattack mot Israel. Omkring 2 500 väpnade Hamas-milismän bröt sig på koordinerat vis igenom gränsen mellan Gazaremsan och Israel. Tusentals raketer avfyrades mot israeliskt territorium.

Fler än 1 400 människor, varav den absoluta merparten obeväpnade civila, sköts, höggs och brändes till döds, enligt israeliska uppgifter. Massakrer utfördes i kibbutzer och på en musikfestival som arrangerades i närheten av gränsen.

Minst 203 personer, bland dem barn, har tagits som gisslan och förts till Gaza av Hamas.

Dagen efter den dödligaste attacken mot Israel i landets historia förklarade den israeliska regeringen formellt krig mot Hamas. I omfattande och ihållande bombningar har hela områden på Gazaremsan lagts i ruiner. Israel har svurit att tillintetgöra terrorstämplade Hamas.

Källa: TT