Radar · Inrikes

Tullen ska få använda våld i fler lägen

Hans Eklind (KD), finansminister Elisabeth Svantesson (M), Richard Jomshof (SD) och Martin Melin (L) under en pressträff om skarpare verktyg för Tullverket.

Tullens tjänstemän ska få utökad rätt att använda våld för att till exempel avlägsna personer som blir aggressiva. Det föreslår regeringen i ett nytt lagförslag.

– Om vi ska ta krafttag mot den kriminella ekonomin så går det inte att runda Tullverket, de befinner sig i frontlinjen. De ska se till att knark och annat inte kommer in i vårt land, säger Hans Eklind, ekonomisk-politisk talesperson för KD.

I dag är det inte helt tydligt i vilka situationer tulltjänstemän får använda våld vid ingripanden, enligt den utredning som undersökte frågan. Samtidigt kommer tulltjänstemän ofta i kontakt med grov organiserad brottslighet och kan hamna i utsatta situationer.

Enligt regeringen kommer de nya reglerna att ge tulltjänstemän liknande befogenheter som polisen har. Till exempel kan det handla om ett läge där tullen stoppar ett fordon och att de som sitter i det blir aggressiva och våldsamma.

– Med det här kommer tullen att få rättighet att fysiskt, alltså med våld, avlägsna dem från platsen och kunna undersöka fordonet i lugn och ro. I dag måste de ringa polisen, säger Martin Melin (L).

Till skillnad från polisen är dock tulltjänstemän i dag som regel inte beväpnade. Tullverket har beslutat att fler ska få bära vapen, men det dröjer innan det är infört.

I lagrådsremissen föreslås också bland annat att tulltjänstemän ska kunna kroppsvisitera personer i samband med förhör för att söka efter vapen och andra farliga föremål. Den rätten har de inte i dag.

Förslagen föreslås träda i kraft den 1 september 2024.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV