Radar · Utrikes

Iransk attack på Israel – 300 missiler avfyrade

Israeliskt luftvärn som bekämpar inkommande missiler från Iran.

Under natten till söndagen har Iran avfyrat mer än 300 drönare och robotar mot Israel. De flesta har kunnat skjutas ner och skadorna rapporteras som mindre omfattande. Det är första gången som Iran attackerar Israel från sitt eget territorium och runtom i världen kommer nu fördömanden. 

Attacken kommer efter ett upptrappat tonläge mellan Iran och Israel efter att Israel tidigare denna månad genomfört en luftattack mot det iranska konsulatet i Damaskus. 

De flesta robotar ska ha skjutits ner av israelisk militär med hjälp av USA och Storbritannien. Skadorna uppges vara begränsade. Ett barn ska ha skadats av nedfallande delar och en militärbas i Israel ska ha fått vissa skador, rapporterar bland andra Sveriges radio Ekot. 

Från runtom i världen kommer kritik på attacken. USA:s president Joe Biden har fördömt attackerna och uttryckt sitt stöd till Israel och kommer att delta i ett extrainkallat G7-möte under söndagen. Ikväll svensk tid kommer även FN:s säkerhetsråd att hålla ett extramöte på grund av attacken.

Storbritanniens försvarsminister har fördömt den ”sanslösa attacken”, och fördömanden kommer även från en rad andra ledare runtom i världen, även från Sveriges utrikesminister Tobias Billström.

”Regeringen fördömer kraftfullt Irans attack mot Israel. Den redan försämrade säkerhetssituationen i regionen riskerar att eskalera och medföra mycket allvarliga konsekvenser”, skriver han i en kommentar till TT. 

FN:s generalsekreterare António Guterres fördömer starkt attacken. 

”Jag kräver ett omedelbart upphörande av dessa fientligheter”, säger han i ett uttalande och fortsätter: 

”Jag är djupt oroad över den mycket verkliga faran med en förödande regionsomfattande eskalering. Jag uppmanar alla parter att utöva maximal återhållsamhet för att undvika alla åtgärder som kan leda till stora militära konfrontationer på flera fronter i Mellanöstern.”

”Jag har upprepade gånger betonat att varken regionen eller världen har råd med ett nytt krig”. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV