Glöd · Debatt

Öppet brev: Andreas Carlson, besluta om återbruk av byggmaterial

Det gamla Slakthusområdet i Stockholm rivs och blir ett bostadsområde.

Gör återbruk av byggnadsmaterial till ett villkor för rivningslov, uppmanar Robin Rushdi Al-sálehi infrastrukturminister Andreas Carlson i ett öppet brev.

DEBATT. Hej Andreas Carlson,

Mitt namn är Robin Rushdi Al-Sálehi och jag har vigt mitt yrkesmässiga liv åt att jobba operativt och strategiskt med delnings- och cirkulärekonomi inom bygg och fastighetsbranschen.

I förra veckan läste jag den här artikeln, där din oppositionskollega Christofer Bergenblock (C) ska ha krävt ett svar från ministern på ”om regeringen kommer att ändra i plan- och bygglagen så att tydliga krav på återbruk av material kan ställas i samband med beviljande av rivningslov.”

En fråga som inte bara är dagsaktuell – det borde ha genomförts redan under den gamla regeringen och regeringen innan dess. En åtgärd som branschen vet att den behöver för att kunna ställa om ordentligt!

Infrastrukturministern hänvisade i sitt svar till Boverkets uppdrag att utveckla arbetet med omställningen till en cirkulär ekonomi i bygg- och fastighetssektorn, som många av oss följt länge, och Naturvårdsverkets pågående arbete att utarbeta en vägledning kring klassificering av bygg- och rivningsavfall.

Som Linkedin-aktiv infrastrukturminister vill jag här möta dig med en stark uppmaning! 

Marknaden behöver återbrukade material! Det söks återbrukade material! Och sorgligt nog har vi i decennier rivit och förstört framtidens byggmaterial!

Att inte lagstifta för krav på återbruk vid rivningslov leder till att vi har en enorm flaskhals på marknaden i dag, som gör att de cirkulära designprocesserna inte kommer till. Inte nog med det – marknaden fortsätter att köpa nyproducerat byggmaterial med enorm miljö- och klimatpåverkan, som du kan se i Boverkets miljöindikatorer.

Om ministern inte kan ta snabba beslut i en så självklar fråga som återbruk av byggmaterial behöver han, som bland annat forskningsprojektet Återhus – att bygga hus av hus bevisat, istället införa ett moratorium mot rivningar omedelbart.

Ingen byggnad ska få rivas på ett konventionellt sätt förrän alla utredningar och alla lagförslag beretts. Vi måste sluta med business as usual och börja med business unusual.

Vi kan inte både riva framtidens byggnader och demolera framtidens byggmaterial. 

Den mest hållbara byggnaden är den som aldrig behöver byggas, vilket innebär att vi måste ta hand om våra redan exploaterade och förädlade resurser på ett resurseffekivt sätt. Planeten har inte råd med något annat!

Vi som skrivit under Krama byggnaden! vill härmed även passa på att lämna över namninsamlingen på 2 100 namnunderskrifter från branschfolk och medborgare som vill se ett stopp på rivningar av fullt fungerande byggnader och se till att de helt uttjänta byggnaderna demonteras!

Hoppas du tar emot denna uppmaning, inte som kritik, utan som samhällsengagemang från en aktiv samhällsmedborgare med en varm hand. 

Ser fram emot ett möte med dig och en överlämning!

Med vänliga hälsningar, 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV