Radar · Utrikes

Högsta höjningen av löner i Japan på 25 år

Japanska arbetare kan komma att få den största lönehöjningen på många år efter att arbetsmarknadens parter kommit överens.

I ett samarbete mellan de japanska fackförbunden och statliga företag har många arbetare fått den högsta lönehöjningen på 25 år.


I kölvattnet av att den japanska börsen slagit nya rekord i år, något som inte skett sedan 1989, verkar fackförbunden ha fått igenom sina krav på väsentligt höjda löner. Parter från staten, företagens ledningar och fackförbunden har mejslat fram en överenskommelse som kommer att ge industriarbetare vid företag som Toyota, Panasonic och Nissan den största höjningen av lönerna på 25 år, rapporterar Reuters.

Japan har genomgått en period på flera decennier av stagflation med mycket magra höjningar av lönerna. Nu hoppas den japanska regeringen att den planerade höjningen på runt fem procent av lönerna ska ta landet ur dess kräftgång i ekonomin och sätta fart på konsumtionen.

– Vi ser ett starkt momentum för lönehöjningar. Det är viktigt att det sprider sig även till små och mellanstora företag, säger Yoshimasa Hayashi, som är talesperson för regeringen, enligt Reuters.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV