Radar · Fred

Kristersson öppnar för kärnvapen i krigstid

Statsminister Ulf Kristersson.

Statsminister Ulf Kristersson (M) öppnar för möjligheten att ha kärnvapen på svensk mark i krigstid. Det säger han i en intervju i P1 Morgon på måndagsmorgonen. 

I juni ska riksdagen rösta om regeringens förslag till ett militärt samarbetsavtal med USA, det så kallade DCA-avtalet. Det skulle ge amerikansk militär rätt att använda 17 svenska militärbaser över hela landet och har kritiserats av många för att ge för stor makt och inflytande åt amerikansk militär och för att frågan om kärnvapen på svensk mark inte tas upp.

Statsminister Ulf Kristersson säger i intervjun med P1 Morgon att det tydligt står i de båda propositionerna att det inte ska finnas permanent trupp eller kärnvapen på svensk mark i fredstid. Men på frågan om vad som sker i krigstid låter det annorlunda.

– Blir det krig hos oss på vår mark, som Sverige dras in i efter ett anfall av andra, då är det en helt annan situation. Då har hela Nato nytta av det kärnvapenparaply som måste finnas i demokratierna så länge länder som Ryssland har kärnvapen, säger Kristersson till P1 Morgon.

Men Sverige bestämmer fortfarande över svenskt territorium, betonar han.

– Det är Sverige som bestämmer över svenskt territorium, det är helt glasklart. Allting sker på svenska villkor. 

Idag träffas alla de nordiska regeringscheferna i Stockholm och på agendan står bland annat säkerhetsfrågor. Även Tysklands förbundskansler Olaf Scholtz kommer att ansluta senare under dagen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV