Radar · Inrikes

Kunder kritiska mot JAK-banken visar granskning

Enligt avslöjandet finns en rad kunder som är besvikna på JAK medlemsbak för att de inte fått tillbaka sina insatser, som de trott.

Cirka 7 600 personer väntar på återbetalning från JAK medlemsbank, enligt ett avslöjande från Dagens nyheter i går. En del kunder ger uttryck för stor besvikelse och en av förgrundsgestalterna i Sverige säger att hon beklagar och tycker ”synd om dem som inte har förstått att de är delägare i banken”.

Totalt ska det handla om 83 miljoner kronor, ungefär tre fjärdedelar av bankens kapital, som JAK medlemsbank har mottagit i så kallade låneinsatser, rapporterar Dagens nyheter. Till 2022 hade banken ett system där den som lånade pengar samtidigt var tvungen att betala en så kallad låneinsats på sex procent av lånet.

I informationsmaterialet som kunder fått stod: ”Låneinsatsen betalas tillbaka när lånet är betalt. Beroende på när lånet löses in kan man få vänta 7-13 månader”. Men i det finstilta nämndes att rätten endast gäller om det kan ske med hänsyn till lagen om kapitaltäckning.

David Cook tog lån för att bedriva verksamhet, och även om lånet är återbetalt har han inte fått igen sina 30 000 kronor.

– För mig är det en stor summa, säger han till Dagens nyheter, och kallar det en ”skandal”.

Dilemmat är att det krävs en stabil finansiell bas innan banken kan ansöka till Finansinspektionen om att göra återbetalningar. 2017 fick JAK medlemsbank avslag med hänvisning till att dess kapitalreserv riskerade att bli för låg.

De senaste att få återbetalning var personer som betalt av lån 2015.

JAK är en förkortning som står för jord, arbete, kapital. Inspirationen kom närmast från Danmark och 1965 startade verksamheten i Sverige.

Eva Stenius, en förgrundsgestalt i svenska JAK, uppger i en intervju till Dagens nyheter att hon beklagar att människor får vänta, men pekar på att omvärldsfaktorer har spelat in och att informationen fanns där.

– Det är några stackare som inte har läst det finstilta. Det är synd om dem som inte har förstått att de är delägare i banken, säger hon.

Även 2023 gick banken med förlust och så länge det fortsätter verkar det inte bli återbetalningar. Nyligen ska över en tredjedel av personalstyrkan ha varslats och huvudkontoret i Skövde finns till försäljning.

Styrelseordföranden Lena Eriksson Åshuvud uppger att planen är att banken ska gå plus i år.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV