Radar · Fred

Här kan du vara till hjälp i krig och kris

Lottakåren är öppen för alla kvinnor i Sverige, men även för män.

Alla behövs för att stärka samhället i kris och krig. Budskapet har upprepats av politiker och Försvarsmakten de senaste dagarna. Men hur och var kan man engagera sig för att vara till hjälp?

I Sverige finns 18 frivilliga försvarsorganisationer. En del, som Svenska Fallskärmsförbundet och Sjövärnskårernas Riksförbund, är ganska specialiserade. Andra, som Svenska Röda Korset och Svenska Lottakåren, har inte samma krav på förkunskaper.

I samband med Rysslands invasion av Ukraina sökte sig tusentals till hemvärnet, som inte räknas till de frivilliga försvarsorganisationerna, även om de som är med är frivilliga.

De allra flesta i hemvärnet har genomfört värnplikt eller militär grundutbildning, men det finns också många utan tidigare militärerfarenhet som sjukvårdare och hundförare. De har avtal med Försvarsmakten om att tjänstgöra ett visst antal dygn.

Alla är välkomna

Svenska Lottakåren utbildar bland annat personer som sedan går vidare till hemvärnet, men för att bli medlem i organisationen finns det inga krav på förkunskaper.

– Alla kvinnor i Sverige är välkomna att bli medlemmar i Lottakåren. Vill man gå en utbildning till exempel för en befattning i hemvärnet är alla, oavsett kön välkomna, säger generalsekreteraren Anna Nubäck.

– Samma sak gäller om man vill gå en kurs i hemberedskap eller lyssna på föreläsningar om hur ett framtida Natomedlemskap kan påverka Sverige. Försvaret är en angelägenhet för alla.

Finns gränser

Försvarsutbildarna, som rekryterar och utbildar till myndigheter och Försvarsmakten, tar emot de flesta, säger kommunikationschefen Kristoffer Bäckström.

– Alla som delar vår värdegrund får vara med.

Däremot finns det gränser för vissa utbildningar. Man utbildar till exempel inte i vapentjänst utan godkänd säkerhetsprövning.

Många områden inom totalförsvaret ska rustas upp och MSB och Försvarsmakten måste prioritera, vilket gör att det inte alltid finns tillräckligt med kurser för att utbilda alla intresserade.

Frivilliga försvarsorganisationer

Det finns 18 frivilliga försvarsorganisationer i Sverige. Vilka de är och vad de gör kan man läsa på sajten frivilligforsvaret.se.

Källa: TT