Glöd · Debatt

Störst av allt är kärleken

En romantisk middag på alla hjärtans dag – om man nu tycker att det är romantiskt att äta någons klor.

Många firar alla hjärtans dag den 14 februari. Kanske med en fin middag – men vad ligger det på tallriken egentligen? Eller vem? Kanske någon som hade velat leva? Johanna Månsson uppmanar oss att låta kärleken inkludera djuren också.

DEBATT. Happy Valentine! Den 14 februari blir garanterat många bjudna eller bjuder på middag, hemmavid eller på finare restaurang. Men kasta gärna ett mänskligt öga (inte ett getöga) på vad som ligger bakom er kommande kärleksmiddag …

Det sägs i och för sig att kärlek inte går att köpa för pengar. Men på alla hjärtans dag går det alldeles utmärkt att skämma bort sin käraste med rosor, choklad, smycken och middag. Ty störst av allt är kärleken!

Merparten av måltiderna på Valentines dag lär innehålla minst en ingrediens ifrån djurriket, om inte kött så åtminstone ägg och mejeriprodukter.

Oavsett vad: Hur döden ser ut vet nog få, men desto fler fyller sina magar, flera gånger varje dag, med död. Störst av allt är ju kärleken, sägs det och även att det är en kärleksförklaring att laga mat till någon och bjuda på den. Hur döden ser ut vet de som utför arbetet.

Vad gör det med en människa, att rutinmässigt döda, döda, döda? Att vada i blod, inälvor, dödsångesten och bajs från dem som ska ingå i framtida kärleksförklaringar? Är det också en typ av kärlekshandling? Att döda på löpande band, där utvalda djurarter ska hamna på våra tallrikar …

Störst av allt är alltså döden, att döda någon som inte vill dö för oss. Jag ser ingen annan förklaring, ifall vi fortsätter inkludera en gång levande individer i matlagningen och kallar det kärlek.

Googlar vad kärlek betyder: ”Kärlek är känslor som handlar om medkänsla och omtanke. Det kan man känna för personer, till sig själv, till en sak, till ett intresse och mycket annat. Kärlek kan vara något fantastiskt och uppta en stor del av livet, men det kan också vara något som gör oss väldigt ledsna. Man har rätt att få känna kärlek till den eller det man vill, så länge man inte skadar någon annan.” 

Så få ni själva reflektera över orden, och förhoppningsvis inse att strävan efter att göra mest (och bäst) kärlek stavas veganism …

Tack för ni läste!