Glöd · Debatt

Replik: Vi måste minska vårt elberoende

Ett skånskt rapsfält en dag i maj.

Vi måste producera mer el, skriver Madeleine van der Veer och Peter Braun i sin kommentar till Valdemar Möllers ledare om solparker den 4 januari. Valdemar Möller svarar att det är den normen han vill problematisera.

DEBATT. Madeleine van der Veer och Peter Braun skriver i sin replik att solparker är tillfälliga installationer och att marken kan användas för fullskalig jordbruksproduktion igen efter 30–40 år när panelerna är färdiga att plockas ner. Det förtar dock inte faktumet att vi behöver jordbruksmarken här och nu. Även om ytan kommer kombineras med odling så är det fortfarande väsentliga delar som inte kommer gå att bruka under lång tid framöver.

Enligt van der Veer och Braun ”kräver det ökande elbehovet och elektrifieringen av samhället att vi producerar mer el”. Det var just denna norm som jag ville problematisera med min ledare. Istället för att utgå från att vi alltid kommer behöva mer måste vi se hur vi kan minska vårt elberoende genom smartare energilösningar och framför allt genom minskade transporter och kommunikation. Bara så kan vi uppnå verklig hållbarhet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV