Radar · Fred

Alternativ konferens ”förbereder för fred”

Delar ur nätverket Folk och fred utanför Högfjällshotellet i Sälen 2023.

På nätverket Folk och freds rikskonferens är budskapet att bättre beredskap nås genom ett robust samhälle. I årets program avhandlas bland annat anti-militarism, Nato och hållbara matsystem. Anklagelser om pro-ryska åsikter kallar arrangören Tord Björk för osakliga.
– Vi har med oss folk med varierande synpunkter och fortsätter med det.

I dag inleds rikskonferensen Folk och fred som vill vara ett fredligare alternativ till Folk och försvars rikskonferens som avslutades tidigare i veckan. Bakom arrangemanget, som i likhet med sin mer resursstarka förebild äger rum i Sälen, står nätverket Folk och fred och temat är som vanligt fred på jorden och fred med jorden. Det är en tanke som enligt nätverkets medgrundare Tord Björk håller på att få allt större genomslag, både nationellt och globalt.

– Det är väldigt spännande, det är ju vår huvudparoll, tanken om nedrustning för välfärd och miljö.

Andra perspektiv

Temat genomsyrar heIa programmet som sträcker sig över tre dagar, med talare från freds- och miljörörelsen i Sverige och andra delar av världen, som den indiske miljöaktivisten Ashish Khotari och Patrick Bond, klimaträttviseaktivist från Sydafrika. Andra namnkunniga är till exempel EU-parlamentarikern Clare Daly, ledaren för demokratiska unionspartiet PYD i Rojava, Salih Muslim, tidigare borgarrådet i Stockholm, Ann-Margarethe Livh (V), och Klimatalliansens Gudrun Schyman. Sistnämnda kommer att tala om anti-militarism under ett av söndagens pass.

– Syftet är ju att kunna bredda diskussionen och ta upp andra perspektiv än de som förs fram på Folk och försvar, och det behövs verkligen i dagens läge, man får ju inte säga fred förrän man blir attackerad, säger hon.

Folk och fred har erfarenhet av att bli just attackerat, inte minst i fjol då ett antal debattörer kallade eventet för pro-ryskt, vilket Tord Björk då bestred i en intervju med Syre. (För den som vill bilda sig en egen uppfattning finns sändningarna från förra konferensen fritt tillgängliga här.) Kritiken i år har inte varit lika framträdande, men dylika anklagelser mot fredsrörelsen har exempelvis befästs i en utredning som Tord Björk sågar i en artikel i Parabol.

– Det är en allvarlig demokratifråga när man aldrig kan tillåta saklig diskussion utan att anklaga folk för vad de har sagt i andra sammanhang eller övertolkar. Till konferensen har vi har med oss folk med varierande synpunkter och fortsätter med det, säger Tord Björk.

Beredskap i praktiken

Han vill gärna lyfta fram nätverkets och konferensens hands on-approach, med många praktiskt lagda deltagare från omställningsrörelsen. När budskapet från Folk och försvar är att vi måste förbereda oss för krig tvekar inte Tord Björk över vad Folk och freds budskap är.

– Vi måste förbereda oss för freden! Vi måste få ett mer robust samhälle och då satsar man på skola, sjukvård, klimatomställning och gemensam säkerhet. Vi är också för bättre beredskap men vi gör det i praktiken, med rörelser som sätter potatis i 150 kommuner. Vi tar ansvar för vår framtid, det finns ingen motsättning där, men vi menar att det finns inga missiler som räddar oss från pandemin. Man kan inte alltid köpa mat för pengar. Vi behöver mattrygghet och lägger betoningen på att det är vanligt folk som måste vara de som skapar ett vettigt samhälle med sammanhållning, istället för att peka ut folkgrupper. Att måla upp en sådan hotbild är splittrande och väldigt farligt.

Folk och freds rikskonferens pågår 13-15 januari och kan följas via zoom och Facebook.