Radar · Djurrätt

Vanvårdade draghundar har omhändertagits i Norrbotten

Flera draghundar som har levt i misär hos oseriösa företagare och har omhändertagits.

Länsstyrelsen i Norrbotten har beslutat att omhänderta hundratals draghundar som farit illa hos oseriösa verksamheter utan tillstånd. Nu ska kontrollerna öka, rapporterar SVT.

Det är många turister som lockas till att resa till norra delarna av Sverige för att njuta av vintersemester.

En vanlig aktivitet är att åka hundsläde vilket har fått slädhundsbranschen att växa.

Bara i Norrbotten är 150 hundspannsföretag registrerade, men länsstyrelsen misstänker att det finns betydligt fler. De flesta företag följer föreskrifterna, men det finns även verksamheter som saknar tillstånd och där hundarna lever i misär.

Under de senaste fem åren har länsstyrelsen omhändertagit 304 draghundar till en kostnad för skattebetalarna på över 2,5 miljoner kronor, skriver SVT.

Det rör sig om allvarliga missförhållanden som överbeläggning på rastgårdarna, att hundarna inte får vård av veterinär när de blir sjuka, att de bor i oisolerade hundkojor, att de hålls bundna med kätting, berättar Anna Modig, enhetschef vid länsstyrelsens djurskydds- och veterinärenhet, till SVT.

Hårdare kontroller

Länsstyrelsen kommer nu att granska hundslädsföretagen hårdare och införa fler kontroller av branschen.

Syre har tidigare rapporterat om hur draghundar som har omhändertagits på grund av vanvård har sålts. 2019 rörde det sig om bland annat 44 hundar av rasen alaskan husky.

2018 fick länsstyrelserna huvudansvaret enligt djurskyddslagen för att transportera, förvara, sälja, skänka bort eller låta avliva omhändertagna djur.