Radar · Djurrätt

14 000 får får gå i land efter månad till havs

Efter över en månad till sjöss ska 14 000 får och 2 000 kor få känna fast mark under klövarna igen.

Efter sex veckor till havs ska 14 000 får och över 1 000 kor tillfälligt få känna fast mark under klövarna igen i landet som lastade på dem, Australien.

Fartyget Mv Bahijah lade ut från Fremantle i västra Australien den 5 januari med destination Mellanöstern. Men två veckor senare fick båten vända om på grund av risken för att bli attackerad i Röda havet av Huthirörelsen från dess utposter i Jemen.

Efter återresan har myndigheterna i Australien och exportören tvistat om vad som ska ske med djuren, som varit kvar på fartyget och inte har släppts i land. Uppmärksamheten har varit stor och kritiken från djurrättsorganisationer omfattande.

På måndagen meddelade Australiens jordbruksdepartement att djuren ska lastas av, sättas i karantän och köras med lastbil till anläggningar i västra Australien. Departementet uppger att 60 får och fyra kor har dött under tiden ombord vilket anses vara färre än väntat.

Australien exporterade förra året omkring en halv miljon levande får och lika många kor. Många får och kor som nu fått gå i land ska, enligt vad en företrädare för uppfödarna sagt vara planen, lastas på fartyg igen för export till Israel efter någon vecka i land.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV