Radar · Politik

Moderaternas kampanj för EU-valet presenterad

Moderaternas EU-parlamentariker och toppnamn till EU-valet, Tomas Tobé, höll tal under Moderaternas Sverigemöte under lördagen.

Säkerhet ligger i fokus för Moderaternas EU-valskampanj som presenterades på lördagen. Det handlar bland annat om att minska rörligheten i Europa för de som är med i kriminella gäng och skapa fler avtal med länder utanför Europa för att "kontrollera invandringen".

Under Moderaternas Sverigemöte under lördagen presenterades partiets kampanj för EU-valet den 9 juni. I den vill Moderaterna bland annat jobba för ett ”fritt och säkert Europa”. I det ingår att sätta gränser för kriminella.

– Vi vill se en europeisk specialpolis som punktmarkerar gängen och kriminellas fria rörlighet ska dras in. Ett fritt och säkert Europa är en förutsättning för att göra Sverige tryggt igen, säger Tomas Tobé, Europaparlamentariker och toppkandidat i Europavalet, i ett pressmeddelande.

I sitt tal pratade Tomas Tobé om att brottsligheten utgör ett stort hot mot hela Europa. 

– Alldeles för länge så har EU:s fria rörlighet kunnat utnyttjas av kriminella krafter som smugglar vapen och narkotika över våra gränser, sa han.

Därför vill de dra in den fria rörligheten för medlemmar i kriminella gäng redan innan de begår brott. De vill också införa en europeisk specialpolis som ska ”punktmarkera de gängkriminella över hela Europa” och ge Europol ökade resurser och befogenheter.

– Till de svenska gängledare som just nu sitter där nere på spanska solkusten så har jag ett tydligt besked: er semester tar slut nu.

Vill ”kontrollera invandringen”

När det gäller migrationen till Europa vill Moderaterna se fler avtal med länder utanför Europa för att ”kontrollera invandringen”.

– Vi kommer att behöva skicka europeiska gränsvakter till Nordafrika för att kunna krossa smugglarnätverken och dessutom kommer vi att behöva använda biståndspolitiken för att också adressera grundorsakerna till att människor migrerar, sa han under talet. 

Tobé gav också några kängor till Miljöpartiet och vänstern, som han menar har en vision om ett Europa ”utan industri och tillväxt”. 

”Det finns faktiskt politiska krafter som ser pandemins stillastående värld som en dröm”, sa han och kritiserade den klimatångest som han menar går ut på att ”man ska inte skaffa barn, man ska inte konsumera och man ska inte resa. Och gör man det så ska man känna skam.”

– Vi kommer sätta gränser för Europas utsläpp, men vi kommer aldrig sätta gränser för frihandeln, den ekonomiska tillväxten eller kärnkraftens framtid, sa han.

Moderaterna vill också jobba för att grundlagsskydda aborträtten i EU.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV