Startsida - Nyheter

Radar · Miljö

Sverige ska bli bättre på återbruk och återvinning

Romina Pourmokhtari och departementsråd Charlotta Fred.

Sverige måste bli bättre på att återanvända och återvinna sitt avfall. Det kravet kommer inte minst från EU, som redan gett oss en varning. I dag presenterades en internutredning för regeringen, med en rad förslag som ska förbättra siffrorna och ta oss mot en mer cirkulär ekonomi.

– Sverige har blivit sämre på att återvinna – särskilt när det gäller plast och pappersförpackningar, säger klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari under en presskonferens på tisdagen. 

Hon konstaterar att EU:s avfallsdirektiv ställer hårda krav på Sverige och de andra medlemsländerna. Målet för det kommunala avfallet är att 55 procent ska återvinnas eller återanvändas redan år 2025, för att därefter succesivt öka till 65 procent år 2035. 

Men Sveriges siffra låg på 40 procent så sent som år 2021, och i juni 2023 fick Sverige, tillsammans med 17 andra EU-länder en varning om att vi inte ser ut att klara målet till 2025.

Men arbetet med att förändra lagarna på området har påbörjats. I dag överlämnades en internutredning till regeringen med förslag på hur materialåtervinningen ska kunna öka i landet. Den innehåller en rad förslag på flera områden, såsom vem som ska ha ansvar för kommunalt avfall, ökad återanvändning och materialåtervinning, avfallsplanering och tillsyn på avfallsområdet samt rapportering och uppföljning av utvecklingen.

Tydligare ansvarsfördelning

Bland annat föreslår utvecklingen att vissa producenter ska ha ansvar för sitt avfall i stället för kommunen. Det gäller bland annat detaljhandeln för livsmedel, som uttryckt en önskan om detta. 

För att öka återanvändningen av produkter föreslås kommunerna få ett ansvar för att samla in produkter från hushållen som kan återanvändas, något som redan i dag sker i många kommuner. 

– Det syftar till att fånga upp sådant som hushållen inte själva vill sälja eller skänka för vidare användning, men som inte behöver bli avfall, säger departementsråd Charlotta Fred, ansvarig för enheten för cirkulär ekonomi, kemikalier och strålning på klimat- och näringslivsdepartementet, under presskonferensen.

Mer fastighetsnära insamling

Det måste också bli enklare för hushållen att lämna ifrån sig sitt avfall. Därför föreslår utredningen en ökad servicegrad från kommunen, genom stationära eller mobila insamlingar, inte minst i närheten av bostadsområden.

– Kommunen ska erbjuda service för att man ska kunna lämna sitt avfall enklare. Det ska bli enklare att återanvända och återbruka, säger Charlotta Fred.

– Vi ligger också efter när det gäller att införa fastighetsnära insamling, och det är något som berör hushållen och påverkar vår möjlighet att nå målen. Till exempel finns det flera länder som redan har gjort det här. Tyskland, Nederländerna och Belgien till exempel ligger närmre målen. Det här finns det förbättringspotential inom, säger Romina Pourmokhtari.

Utredningen föreslår också en rad åtgärder för att minska den administrativa bördan i kommuner och omfördela ansvaret för uppföljning, rapportering och tillsyn.

Utredningen kommer nu att gå ut på remiss till den 14 februari nästa år. Det är hela 160 remissinstanser som berörs och under remistiden kommer det också bli tillfälle för en hearing där aktörer kan diskutera förslagen. Förslagen föreslås träda i kraft den 1 januari år 2026.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV