Radar · Utrikes

Ryska Röda korset deltar i Putins barnläger

Ryska Röda Korset har nära band till Rysslands maktapparat.

Ryska Röda korset deltar i militärpatriotiska barnläger och har skrivit avtal med en verksamhet som varit involverad i bortförandet av ukrainska barn. Det visar en granskning av Expressen och flera internationella medier.

Tidigare har Expressen, The Guardian, Der Spiegel, Yle och flera andra mediehus gemensamt rapporterat om ryska Röda Korsets nära band till Rysslands president Vladimir Putin.

Nu avslöjar man att ryska Röda korsets personal lär ut första hjälpen och sjukvård vid militärpatriotiska träningsläger, där barn och ungdomar även tränas i närstrid och vapenanvändning.

Dessutom har ryska Röda korset nyligen skrivit under ett samarbetsavtal med ett barnläger, Artek, på den av ryskockuperade Krimhalvön. Sedan i fjol är Arteks direktör Konstantin Fedorenko satt under sanktioner av EU, Storbritannien och USA för inblandning i bortförandet av ukrainska barn.

En av Röda korsets grundläggande principer är neutralitet och att aldrig blanda sig i ”politiska, ideologiska, religiösa eller nationella konflikter”.

”Vi förväntar oss att IFRC vidtar snabba åtgärder i enlighet med dess stadgar, vilket inkluderar åtgärder som avstängning eller uteslutning”, säger svenska utrikesdepartementet i en kommentar till Expressen.

IFRC står för Internationella Rödakors- och Rödahalvmånefederationen.