Radar · Miljö

EU-parlamentet vill stärka skyddet mot greenwashing

– Det ska inte gåt att köpa sig fri från klimatansvar, säger Pär Holmgren (MP) efter en omröstning i EU-parlamentet idag.

För att inte en miljömärkning ska eka tom la EU-kommissionen för ett år sedan ett lagförslag som skulle garantera substans. Med en stor majoritet fick det idag stöd av EU-parlamentet inför förhandlingar med rådet.
– Nu blir det hårdare tag mot greenwashing i EU och det är mycket välkommet, säger Pär Holmgren (MP), i en kommentar.

Har ett miljöpåstående låtit för bra för att vara sant, har det med stor sannolikhet också varit det. Inför att EU-kommissionen skulle lägga lagstiftningsförslag mot greenwashing, kom de fram till att cirka 40 procent av alla miljöpåståenden av företag var helt ostyrkta och 53 procent vaga eller ogrundade. Ett förslag som behandlades av EU-parlamentet idag sätter regler för hur ett företag ska visa på substans för exempelvis en märkning som anger att en produkt är bättre än ”allmän praxis”. Något som ska krävas, enligt förslaget – innan en vara kan sättas på EU:s inre marknad.

Med bred majoritet röstade EU-parlamentet för sin position inför förhandlingar med EU:s medlemsländer (rådet). Förslaget innebär bland annat att miljöpåståenden och märken ska verifieras av en officiellt ackrediterad kontrollör inrättad av medlemsstaterna, inom 30 dagar, innan påståendet eller miljömärket får kommuniceras till konsumenter.

– Det ska inte gå att köpa sig fri från klimatansvar genom vackra ord utan innehåll. Att vilseleda konsumenter får äntligen konsekvenser på riktigt, säger Pär Holmgren.

Holmgren säger vidare att lagstiftningen, när den är på plats, kommer att gynna seriösa miljömärkningar som redan lever upp till de här kraven. 

Lagstiftningen är ett komplement till ett annan direktiv som nyligen ändrades för att förbjuda ostyrkta miljöpåståenden och miljömärken.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV