Radar · Utrikes

Över 300 döda i översvämningar i Afghanistan

Lervatten och fyra människor

På söndagen meddelade Afghanistans flyktingministerium att 315 personer dödats efter fredagens intensiva regn i landet och att mer än 1600 personer skadats. Siffrorna ser ut att kunna stiga, och undantagstillstånd har utlysts. 

Siffrorna om antalet döda och skadade varierar. Enligt World food program hade dödssiffran överstigit 300 redan under lördagen, bara i regionen Baghlan, som uppges vara den hårdast drabbade regionen. Myndigheterna har utlyst undantagstillstånd i de drabbade områdena och delar nu ut mat och förnödenheter till de drabbade, rapporterar Al Jazeera.

Översvämningarna i fredags är en av flera som skett de senaste veckorna. Sedan mitten av april uppges omkring hundra personer ha omkommit i tio av landets provinser, enligt myndigheternas siffror. 

Afghanistan är ett av de länder som brukar beskrivas som bland de mest sårbara för klimatförändringarna. Den senaste vintern har varit mild och snöfattig, vilket har gjort att marken har haft svårare att absorbera de stora regnmängderna som fallit. 

Internationella räddningskommittén (IRC) påminde under lördagen om att översvämningarna borde ses som en väckarklocka och påminna världsledarna om Afghanistans sårbara situation efter årtionden av konflikt och naturkatastrofer.

– De här senaste översvämningarna har orsakat en stor humanitär nödsituation i Afghanistan, som fortfarande vacklar efter en rad jordbävningar i år och allvarliga översvämningar i mars, sa IRC:s landschef Salma Ben Aissa enligt The Guardian

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV