Radar · Fred

Journalistik om kvinnorna och kriget prisas

Två kvinnor håller om varandra framför porträttet av Iryna Tsybukh under dennas begravning

Expressenjournalisterna Anna Gullberg och Anna-Karin Nilsson är årets mottagare av Röda korsets journalistpris. Detta för sin reportageserie om krigets konsekvenser för kvinnor i Ukraina, som uppmärksammades vid ett seminarium i dag.

Varje år sedan 2006 belönar Röda korset ”en journalistisk gärning som ökat förståelsen för de humanitära konsekvenserna och komplexiteten i dagens kriser eller katastrofer”. I år går utmärkelsen till Expressenjournalisterna Anna-Karin Nilsson och Anna Gullberg och deras reportageserie Krigets kvinnor, om kvinnor som lever med krigets konsekvenser i Ukraina. ”Med sin journalistik visar Anna Gullberg och Anna-Karin Nilsson att krigets offer lever med följderna långt efter dagen då dödandet har tagit slut”, sammanfattar juryn i sin motivering.

Pristagarna tillkännagavs i maj, och på morgonen i dag deltog de i ett frukostseminarium på Röda korsets kafé i Stockholm. Närvarade gjorde också svenska Röda korsets ordförande Anna Hägg-Sjöquist, som konstaterade att det inte räcker att ägna sig åt den humanitära hjälp som är organisationens huvudsakliga verksamhet.

– Vi behöver också jobba för att påverka och sprida kunskapen om vad människor utsätts för i olika situationer. Och det kan vi inte göra själva, säger hon om bakgrunden till den journalistiska utmärkelsen.

Anna Gullberg och Anna-Karin Nilsson berättar om sitt prisbelönta reportage Krigets kvinnor på Röda korsets kafé. Foto: Katarina Andersson

När många andra medier ägnar sig åt det militära fokuserade reportern Anna Gullberg och fotografen Anna-Karin Nilsson istället på hur en viss målgrupp påverkas av kriget, vilket appellerade till juryn.

– Det var Putin och Zelenskyj och vilka som ska skicka vapen. Men det pågår ju även en vardag i det här kriget, säger Anna Gullberg om idén till reportaget.

Röda korsets journalistpris

Röda korset belönar varje år en journalistisk gärning som ökat förståelsen för de humanitära konsekvenserna och komplexiteten i dagens kriser eller katastrofer. 

Priset är ett resestipendium på 30 000 kronor. 

Juryn: Svenska Röda korsets ordförande Anna Hägg-Sjöquist, Arash Mokhtari, reporter och redaktör på Tidningen Vision, Clara Henry, medieprofil, Gunnar Bolin, radiojournalist och författare, Maja Aase, kommunikationsstrateg på Union to union och frilansjournalist, Paul Hansen, fotograf DN och författare, Kerstin Gustafsson Figueroa, journalist och chefredaktör för Nyhetsbyrån Järva.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV