Radar · Utrikes

Wallström: Miljön avgör ukrainarnas framtid

Margot Wallström på besök i Borodjanka, nära den ukrainska huvudstaden Kiev.

Mitt under brinnande krig planerar president Volodymyr Zelenskyj för återuppbyggnad av Ukraina. En viktig del är miljön.
–  Den påverkar ukrainarnas liv, hälsa och framtidsutsikter, säger Margot Wallström som i fredags träffade Zelenskyj.

Sveriges tidigare utrikesminister var i Kiev för att lägga fram ett program för åtgärder mot den miljöförstörelse som Rysslands krig orsakat i landet. Wallström fick i somras uppdraget av president Volodymyr Zelenskyj att tillsammans med hans stabschef Andrij Jermak leda en internationell grupp i frågan.

Uppdraget var att bedöma miljöskadorna, titta på ansvarsutkrävande och fundera på hur återuppbyggnaden kan göras grönare och hållbarare. I fredags lämnade Margot Wallström och hennes medarbetare över en rapport med 50 rekommendationer till Zelenskyj.

Rekommendationerna riktar sig både till Ukraina och till det internationella samfundet.

”Unik ledare”

–  Zelenskyj är en unik ledare i världen som mitt i ett krig lägger fram en plan i tio punkter för fred, och en av dem är miljön. Han har förstått att ukrainarna är helt beroende av det som de kan odla och det som naturen kan ge. Därför kan man inte försumma det här mitt i kriget – man måste redan nu reparera där det går, förhindra att det förstörs ytterligare och se till att Ryssland ska betala, säger hon.

Landminor som spritts över Ukraina är en av de mest akuta punkterna att ta itu med. Här kan nya metoder behövas, enligt Wallström.

–  Miljöaspekten av minröjning har inte varit framträdande hittills, men för ukrainarna är den otroligt viktig. För dem kan den snabbaste metoden, att skrapa av det yttersta jordlagret, vara den sämsta eftersom de är beroende av sin bördiga jord.

”Enormt miljöbrott”

Gifter och oljespill som kommit ut i naturen vid militära attacker, och inte minst den förstörda Kachovkadammen är andra stora frågor. I samband med att dammen brast släpptes oerhörda vattenmängder ut, och kemikalier och gifter från industrier spreds.

– Om det var en avsiktlig rysk förstörelse av Kachovkadammen är det ett enormt miljöbrott och ukrainarna vill se rättvisa skipad. Bevisinsamling är otroligt viktigt, säger Wallström.

Gruppen har också diskuterat det ryskockuperade kärnkraftverket Zaporizjzja, utifrån ett värsta scenario.

–  Vi gjorde en fältutflykt till Tjernobyl och tittade på olika ställen på vägen, för att se hur de yttersta hoten från miljöförstöring kan se ut och vilka konsekvenser de kan få.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV