Radar · Miljö

Greenpeace i aktion mot ryska skuggflottan utanför Gotland

Under en aktion målades slagord på det lettiska fartyget som misstänks för att sälja bränsle till skuggflottan.

Miljöaktivister från Greenpeace målade slagord på en oljetanker i havet utanför Gotland under fredagen i en aktion mot försäljning av bränsle till ryska skuggflottan. Polisen utreder nu aktionen.

Under fredagsmorgonen tog sig aktivister från miljöorganisationen Greenpeace sig ut till den 125 meter långa lettiska oljetankern Zircone utanför Gotland. Zircone misstänks för att ha under flera månader sålt bränsle till den så kallade skuggflottan av fartyg som hjälper Ryssland att gå runt sanktionerna kring oljeexporten.

Väl vid Zircone målade aktivisterna slagord som ”oil fuels war” på fartygets sida, visar bilder som Greenpeace har publicerat.

Polisen undersöker om aktionen har skett i svenskt vatten, vilket avgör möjligheterna att utreda brott. Brottsrubriceringen blir av allt att döma skadegörelse.

– Vi har poliser på plats som arbetar med det här tillsammans med Kustbevakningen. Vi utreder om skadegörelse har skett vid ett fartyg utanför Gotland, säger Per Fahlström presstalesperson på Polisens regionledningscentral, till SVT Nyheter.

Fara för Östersjön

En granskning gjord av SVT Nyheter tidigare i veckan visade att de förbipasserande fartygen enligt öppen satellitdata var på väg till eller från ryska östersjöhamnar.

Skuggflottan består ofta av äldre och miljöfarliga fartyg som var och en kan frakta mer än 100 000 ton råolja. Finska kustbevakningen beräknar att ungefär sjuttio spökfartyg passerar genom Finska viken varje vecka, vilket är ungefär samma antal fartyg som innan ryska invasionen av Ukraina.

Skeppen är i dåligt skick och besättningen på de ofta afrikanskflaggade fartygen är inte vana att navigera i nordiska vinterförhållanden, vilket kan öka riskerna för oljeutsläpp, varnar finska kustbevakningen.

– Vår bedömning, särskilt under det senaste året, är att det finns en ökad risk för en olycka med miljökonsekvenser, säger Mikko Simola, chef för sjösäkerhetsenheten vid den finska gränsbevakningen, till TT.

Vill stoppa fartygen

Med aktionen vill Greenpeace uppmuntra till att uppmärksamma kring farorna med fartygen. Miljöorganisationen vill också genom en namninsamlingen kräva att den svenska regeringen stoppar skuggflottan.

– Den ryska skuggflottans rostiga tankfartyg skeppar varje dag enorma mängder rysk olja genom Östersjön, och utgör ett allvarligt hot mot våra hav och kustlinjer. Sjöfartsexperter menar att det bara är en tidsfråga innan en olycka händer, säger Erika Bjureby, chef för Greenpeace i Sverige, i ett pressmeddelande.

Hon tillägger:

– Vi kräver att den svenska regeringen slutar tillåta att skuggflottan tankas i svenska vatten, och därmed tar bort infrastruktur som just nu underlättar för Rysslands oljeexport som finansierar kriget i Ukraina.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV