Startsida - Nyheter

Radar · Miljö

Milton blev blötare på grund av klimatförändringarna

En lastbil kör längs en översvämmad gata i Siesta Key, Florida, efter orkanen Miltons framfart, torsdagen den 10 oktober 2024.

Klimatförändringarna ökade regnmängden i orkanen Milton som under gårdagen slog till med kraft mot Floridas kust. Det enligt en ny snabb analys av World weather attributions. 

Klimatextremer är i sig inget nytt, men de kan bli både intensivare och mer frekventa på grund av klimatförändringarna. När det kommer till orkaner pekar forskare främst på att de väntas blir blötare och mer laddade med energi. Enligt en pinfärsk analys av forskarnätverket World weather attributions, orsakade orkanen Milton mellan 20 och 30 procent mer regn än om vi inte hade ökat den globala medeltemperaturen med 1,3 grader jämfört med den förindustriella tiden. Vindarna ven också med 10 procent högre hastighet, än om det inte hade varit för uppvärmningen.

CBS news rapporterar att orkanen under sin färd genom delstaten orsakade minst 16 döda och miljontals strömavbrott. Bara någon vecka tidigare drabbades Florida av orkanen Helene – den värsta sedan Katrina träffade Louisiana 2005. I samband med Helene ska över 200 personer ha mist sina liv och omfattande skador rapporterades på både bostäder och infrastruktur. Också den orkanen förvärrades på grund av klimatförändringarna, enligt World weather attributions, som i sin analys konstaterar att den gjorde regnmängden och vindhastigheten runt 10 procent större/snabbare.

Analysen som rör orkanen Milton kan läsas här och analysen som rör orkanen Helene här.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV