Radar · Utrikes

Ytterhögern starkt fram i Portugal

Andre Ventura, partiledare för ytterhögerpartiet Chega som går starkt framåt i valet i Portugal, fyrdubblar stödet och kan avgöra vilka som får bilda regering.

Söndagens nyval i Portugal blev en rysare och kan leda till en högersväng.
Den som avgör vilken regering som kan följa är populist- och ytterhögerpartiet Chega som ser ut att fyrdubbla sitt antal mandat.

– Chega bad om stöd för att bli mittpunkten i det politiska systemet och vi lyckades med det, sade den 41-årige partiledaren för partiet, Andre Ventura, till anhängarna sent på söndagen.

– Vi vill ge Portugal en stabil regering, sade han.

Valresultatet ser ut att sluta på 18 procent för partiet, vars namn betyder ungefär ”Det är nog”. Det stödet ger 48 platser i parlamentet, upp från 12 efter valet 2022.

Mitten/höger-alliansen Demokratisk allians (AD) ser ut att bli störst med preliminärt 29,5 procent i väljarstöd, minst 77 mandat. Dess ledare Luis Montenegro har under valkampanjen sagt att det är uteslutet att samarbeta med Andre Ventura och Chega som gått framåt på ett budskap om hårdare tag mot migranter och brott.

Socialistpartiet, som länge styrt landet men som dragit vanära över sig i en korruptionsskandal, ser ut att sluta på stöd kring 28,7 procent och 76 mandat.

Utlandsröster, som styr fyra mandat, kan komma att spela en viktig roll när de är färdigräknade.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV