Radar · Inrikes

Stor oro att neddragningar ska påverka elevers hälsa

Oron är stor bland arbetsplatsombud på skolor och förskolor att nedragningar ska leda till att barn och elevers hälsa påverkas.

Oron är stor över hur nedskärningar inom skolor och förskolor ska slå. Det visar en enkät som Kommunal gjort bland sina arbetsplatsombud. Närmare hälften svarade att nedskärningar gjorts eller är på gång och av dessa var 9 av 10 oroliga för att elevernas hälsa ska påverkas. 

En enkät som fackförbundet Kommunal gjort bland sina arbetsplatsombud på skolor, förskolor och fritids visar att en rad nya nedskärningar är på gång inom skolans värld i år. Nästan varannan svarande uppger att neddragningar planeras, eller redan gjorts under 2023 på deras arbetsplats.

Enkäten visar också att oron bland personalen är stor. 86 procent av de som svarat ja på frågan om nedskärningar uppgav att de är mycket eller ganska oroliga för hur dessa kommer att påverka arbetsmiljön. 91 procent är mycket eller ganska oroliga över att nedskärningarna kommer att påverka barnens och elevernas mående och hälsa. Hela 93 procent var oroliga för vad nedskärningarna kommer att innebära för barn och elever i behov av särskilt stöd.

Effekter av neddragningar blir ofta minskad personaltäthet, större barngrupper och att vikarier inte tas in vid sjukdom. Malin Ragnegård, Kommunals förbundsordförande, säger i ett pressmeddelande att läget är akut och att regeringen måste agera nu med omedelbara krisstöd till välfärden.

– Barnens hälsa och framtid måste gå före skattesänkningar för de allra rikaste. Finansministern har öppnat upp för nya skattesänkningar i år, och jag vill därför bjuda med henne att praktisera en dag som barnskötare, för att lyssna på personalens oro och förstå att välfärden måste prioriteras, säger Malin Ragnegård.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV