Radar · Inrikes

Klarna förlorade: Kammarrätten höjer sanktionsavgiften

Klarna ska betala en sanktionsavgift om 7,5 miljoner kronor för att bolaget inte uppfyllt kraven i EU:s dataskyddsförordning, skriver Kammarrätten i Stockholm i ett pressmeddelande.

Bland annat anses Klarnas information till registrerade om hur deras personuppgifter lagras ha varit bristfällig.

Klarna, som hade överklagat förvaltningsrättens sanktionsavgift på 6 miljoner kronor, får nu i stället ett högre bötesbelopp.

– Kammarrätten bedömer att en sanktionsavgift om 7,5 miljoner kronor är motiverad för att vara effektiv, proportionell och avskräckande. Kammarrätten gör därmed samma bedömning som Integritetsskyddsmyndigheten, säger Peder Liljeqvist, lagman vid kammarrätten, i en kommentar.

Därmed höjer Kammarrätten i Stockholm sanktionsavgiften för Klarna med en och halv miljon kronor.

Faktaruta

EU:s dataskyddsförordning, GDPR, tillämpas bland annat på sådan behandling av personuppgifter som helt eller delvis företas på automatisk väg. Syftet med förordningen är att säkerställa en enhetlig skyddsnivå inom EU för behandling av personuppgifter. Integritetsskyddsmyndigheten är tillsynsmyndighet för efterlevnaden av förordningen och har granskat Klarnas dataskyddsinformation som den var utformad 17 mars–26 juni 2020.

Källa: Kammarrätten i Stockholm
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV