Radar · Fred

Unicef: ”Aldrig varit med om en situation så förödande”

Tre personer som sörjer död i Gaza

Med en stängd gränsövergång till Rafah från Egypten så drabbas människorna där allt hårdare. Nu varnar Unicef för att mat och bränsle börjar ta slut, och för att fler riskerar att dö – dödsfall som kan förebyggas. 

– Sedan 5 dagar har inget bränsle och praktiskt taget inget humanitärt bistånd kommit in i Gazaremsan och vi skrapar botten av tunnan. Detta är redan en enorm fråga för befolkningen och för alla humanitära aktörer, men inom några dagar, om det inte åtgärdas, kan bristen på bränsle stoppa humanitära operationer, sa Unicefs katastrofsamordnare Hamish Young under en presskonferens i Geneve under fredagen.

Så sent som under torsdagen var han på plats i Gaza:

– Igår gick jag runt i Al-Mawasi, den så kallade humanitära zonen som folk i östra Rafah blir tillsagda att flytta till. Mer än 100 000 människor har flytt från Rafah under de senaste fem dagarna och strömmen av förflyttningar fortsätter. Vägarna till Mawasi är igenkorkade – många hundra lastbilar, bussar, bilar och åsnekärror är lastade med människor och ägodelar.

Hamish Young konstaterar att han arbetat med humanitära nödsituationer i över 30 år och att han ”aldrig varit med om en situation så förödande, komplex eller oberäknelig som denna”.

”Fortsatt att förvärras”

– När jag anlände till Gaza i mitten av november blev jag chockad över hur allvarliga konsekvenserna av denna konflikt har på barn och, omöjligt nog, har den fortsatt att förvärras sedan dess.

Han beskriver en situation där människor fruktar för att situationen ska bli än värre. 

– Familjer saknar ordentliga sanitära anläggningar, dricksvatten och tak över huvudet. Människor tillverkar improviserade toaletter genom att gräva hål i marken runt grupper av tält.

Om inte gränsen mot Egypten öppnas och förnödenheter kan komma in i landet så betyder det att tillgången till mat och bränsle tar slut, troligen redan under lördagen, förklarar han. 

– I en tid då människor tvingas bryta upp och flytta igen, har de livräddande förnödenheterna som upprätthåller och stöder dem stängts av helt. Låt oss vara mycket tydliga – detta kommer att resultera i att barn dör. Dödsfall som kan förebyggas.

Han fortsätter:

– Utan bränsle kan vattenavsaltningsanläggningarna och vattenbrunnarna inte fungera, avloppssystemet kan inte fungera. Och våra lastbilar kan inte ge kritiskt, livräddande humanitärt bistånd till människor i nöd.

Young hoppas att uppmaningarna om vapenvila kommer att bli hörda, men säger att hjälparbetarna förbereder sig på att på nytt bli chockade. 

– Vi behöver bränsle omedelbart. Biståndet måste flöda. Gisslan måste befrias. Rafah får inte invaderas. Och barn måste skyddas, inte dödas.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV