Glöd · Debatt

Våra röster är viktiga – men värderas olika

En man med palestinasjal rättar till en palestinsk flagga som står på marken. Bakom honom står folk med plakat.

Ta rösterna för fred och eldupphör på allvar, skriver Nathalie Olivefalk. Det kan bli fred i Gaza, men aldrig genom att man dödar och utrotar sina fiender.

DEBATT. Det har varit val till Europaparlamentet under den gångna helgen och nästan överallt i samhället har vi fått påminnelsen om att din och min röst räknas, och att vi alla ska använda den och säga vad vi tycker genom att rösta. Det är en demokratisk rättighet vi har, och därmed också en skyldighet att nyttja den. 

Samtidigt tycks det vara så att våra röster betyder olika mycket och har varierande inflytande beroende på sakfrågan, det ser vi gång på gång med kriget i Gaza. Dag för dag, just i detta nu, gråter ett skadat och traumatiserat barn i Gaza. Hur kan det komma sig att människors röster, protester och demonstrationer världen över för fred och vapenvila inte tas på allvar när det gäller kriget i Gaza? 

Oavsett ståndpunkt gällande fredslösningen i Gaza så är det alltid fel att barn och oskyldiga människor dödas. Det är fel, omänskligt och hatiskt. Det finns inget som försvarar att barn ska se sina föräldrar bli dödade. Därför är det inget annat än tragiskt att se bilder av USA:s president Biden på statsbesök i Frankrike under den gångna veckan. Vackra statsmannamässiga bilder på presidentparen kablas ut till media, samtidigt som människor slaktas i Gaza. Hur kan det få vara så? Det är allt annat än demokratiskt. 

Det är också en direkt felaktig bild och uppfattning av situationen som Kristdemokraternas toppkandidat Alice Teodorescu Måwe kablar ut när hon besöker Aktuellt dagen efter valet. När människor kritiserar kriget i Gaza är det Israels regering och dess krigspolitik som de vänder sig mot. Det är inte det judiska folket, det är Israels brutala dödande av det palestinska folket. Återigen; det är inte antisemitism att kritisera staten Israels så kallade ”försvarspolitik”, det är en röst och ett alarmerande rop för fred, att sluta döda oskyldiga människor. 

Fred kan uppnås, men man kommer aldrig att uppnå den genom att utrota och döda sin fiende. Precis som vi alla medborgare har kallats att rösta i Europavalet så måste de röster som nu hörs för fred och ett eldupphör tas på allvar. 

I åtta månader har kriget i Gaza pågått, hur länge till ska det få pågå? Och när ska rösterna och omröstningar som görs för eldupphör, tas på allvar? 

FN har under måndagskvällen röstat igenom förslaget om en resolution om vapenvila i Gaza. Både Hamas och Israel sägs välkomna förslaget. 

Låt oss innerligt hoppas att det blir så. Och för varje steg mot krig i Gaza, använd din röst för fred. 

Och till dem som fortfarande påstår att det är antisemitism att vädja om fred i Gaza: Vi behöver alla förstå att det inte är hatiskt mot judar att vilja att Israel slutar kriga. Det är kriget som måste få ett slut. För alla människors lika värde, och för barnen. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV