Radar · Mänskliga rättigheter

MR-institutet: Ekonomisk utsatthet ökar i Sverige

Institutet för mänskliga rättigheter rapporterar till FN om brister i ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter i Sverige.

Institutet för mänskliga rättigheter tar i sin alternativrapport inför granskning i FN-kommitté upp att ”Sverige måste öka sina ansträngningar för att uppfylla sina åtaganden enligt Internationella konventionen om ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter”.

Sverige granskades senast 2016, men i februari 2024 ska den svenska regeringen möta FN:s kommitté för ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter, som en del av en ny granskning, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Granskningen handlar om hur Sverige lever upp till bestämmelser i konventionen om ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter (ICESCR), som togs fram i FN för att säkra att medborgare ges ett gott stöd av sina stater. Bland de rättigheter som fastslås finns rätten till arbete, utbildning och adekvat levnadsstandard.

Enligt Institutet för mänskliga rättigheter har ”den ekonomiska utsattheten i Sverige ökat, samtidigt som flera av de förmåner som ingår i det sociala skyddsnätet förlorat i värde. Dessutom har de totala utgifterna för det sociala skyddet under en längre tid minskat i proportion till landets BNP”.

MR-institutet ger i rapporten exempel som att socialförsäkringarna täcker en minskande del av inkomstbortfallet, vilket har lett till ökade inkomstskillnader mellan de som främst får sina inkomster från lön och de som tar del av socialförsäkringarna.

”Vissa ersätt­ningar, såsom barnbidrag och underhållsstöd, justeras upp till följd av politiska beslut, vilket gör att deras värde urholkas i perioder då inga sådana beslut fattas”, skriver myndigheten.

Institutet uppmuntrar nu FN:s kommitté att belysa till exempel om ersättningsnivåerna har tappat i värde och utgifterna för det sociala skyddsnätet minskat utgör en tillbakagång i förhållande till ICESCR.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV