Energi · Syrekvisset

Syrekvisset

Elsa Widding.

Välkommen till Syres kviss! Ja, eller quiz, eller frågesport om du så vill. Med frågor om aktuella händelser, samhällsfrågor och annat som kan vara kul att veta. Facit hittar du längst ner.

1.FN:s hjälporganisation för palestinaflyktingar har fått kritik för kopplingar till Hamas vilket har lett till att flera länder, däribland Sverige, har beslutat att pausa sitt stöd. Vad är förkortningen för organisationen?

 A. UNHCR

B.  UNICEF

C. UNRWA

2. Frankrikes president Emmanuel Macron var nyligen på besök i Sverige. Vad var det för bakverk som Ulf Kristersson sa i en Instagram-video att han skulle bjuda Macron på?

A. Dammsugare

B. Kanelbulle

C. Madeleinekaka

3. Nyligen sammanställde organisationen Birdlife Sverige vilka fåglar som är vanligast vid våra fågelbord. Vilken fågel var det som, som vanligt, hamnade i topp?

A. Blåmes

B. Domherre

C. Talgoxe

4. Elsa Widding, som tidigare var med i Sverigedemokraterna, meddelade i januari att hon skulle gå med i ett annat parti. Bara elva dagar senare hade hon dock hoppat av även från detta parti. Vad var det för parti som Elsa gjorde en kort sejour i?

A. Medborgerlig samling

B. Alternativ för Sverige

C. Partiet Mod

5. Israel står just nu inför rätta i den internationella brottsmålsdomstolen i Haag, anklagade för folkmord mot palestinierna. Vilket land är det som har dragit Israel inför rätta?

A. Sydafrika

B. Iran

C. Qatar

6. Aldrig tidigare har fokus på lag och ordning varit så stort i nyhetsmedier och sociala medier som under hösten, enligt en ny mediemätning från Ekot. På den sociala plattformen X är det dock ett annat ämne som toppar listan, vilket?

A. Moral och religion

B. Migration

C. Utrikespolitik

Facit: 1: C, 2: B, 3: C, 4: C, 5: A, 6: A

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV