Radar · Nyheter

Finska valet i gång – varannan har redan röstat

Pekka Haavisto lade sin röst i Helsingfors under morgonen.

Presidentvalets andra omgång pågår som bäst i ett rejält kallt Finland. I huvudstaden Helsingfors var det tio minusgrader under morgonen och ner mot 20 minus i norra delen av landet. Båda presidentkandidaterna, Alexander Stubb och Pekka Haavisto, har röstat under förmiddagen. Haavisto i Helsingfors och Stubb i Esbo.

Enligt siffror från Svenska Yle har nästan varannan röstberättigad lagt sin röst redan före valdagen. De första prognoserna väntas vid 21-tiden.

De två kandidaterna gick vidare från den första valomgången för två veckor sedan, där ingen av dem lyckades få hälften av rösterna.

I den första omgången fick Alexander Stubb, som företräder borgerliga Samlingspartiet (Moderaternas systerparti i Finland), 27,2 procent av rösterna. Pekka Haavisto, med bakgrund i Miljöpartiet de gröna, men som ställer upp som obunden kandidat, fick 25,8 procent.

Stubb är favorittippad men Haavisto har den senaste tiden knappat in något i mätningarna. Den andra valomgången har beskrivits som en kamp om mittenväljarna.

Kampanjen har till stor del präglats av ett samförstånd mellan kandidaterna när det gäller Finlands relation till Nato och till Ryssland.

– Sedan Rysslands attack mot Ukraina har vi en mycket bred politisk enighet, och det ser vi i valkampanjen, säger Kimmo Sasi, partikamrat till Stubb och tidigare statsråd.

I Finland är presidentens viktigaste ansvar utrikespolitiken, i samverkan med regeringen. Presidenten är också formellt överbefälhavare. Presidenten utser även regeringen, som måste godkännas av riksdagen.

Vallokalerna stänger klockan 20 lokal tid, vilket innebär klockan 19 i Sverige.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV