· Politik

Trots högerframgångar – stabil majoritet i mitten

Europeiska kommissionens nuvarande ordförande Ursula von der Leyen.

Högeryttern med franska Nationell samling och tyska Afd i spetsen, gick starkt framåt i valet till EU-parlamentet. Men den mittenmajoritet som dominerat politiken den senaste mandatperioden, har en fortsatt en stabil majoritet. 

Den som enbart följde de svenska valvakorna i går kväll, har knappast gjort sig en bra bild av hur det gått med fördelningen av av mandaten i Europaparlementet, när alla länders resultat räknats. Framgångarna för de gröna i Sverige bidrog endast till att bromsa upp en ordentlig tillbakagång i parlamentet, där man förlorar 18 av sina mandat. Till skillnad från Sverigedemokraternas tillbakagång i Sverige, går ytterkantspartierna framåt i Europa, framförallt drivet av att tyska Afd och franska Nationell samling går starkt framåt.

Men här är det lite mer komplicerat. För högeryttern är inte sams. Bland annat vad gäller hållning till Ukraina. Men det har också stormat i de två partigrupper, där majoriteten av högern på ytterkanten är organiserade. ID ökar med endast 8 mandat. Det trots att det största partiet i gruppen, franska Nationell samling, går starkt framåt och blir det största partiet i parlamentet. Det då man kastat ut tyska Afd, vars toppkandidater omgärdats av skandaler. ECR där det största partiet är Italiens bröder och som är Sverigedemokraternas partigrupp, växer med 4 mandat. De två högergrupperna består direkt efter valet utav 131 ledamöter men väntas fyllas på av nyinvalda ledamöter utan grupp – och eventuellt sådana som kastats ut eller inte fått vara med i en grupp under föregående mandatperiod.

Det lär resultera i tillskott. Men de mittenpartier som dominerat politiken den senaste mandatperioden, har fortfarande en klar majoritet, med runt 400 av 700 mandat. Högergruppen där M och KD ingår, EPP, växer med 10 mandat, sossarna i S&D backar med 4 mandat och liberalerna i Renew minskar med 23 mandat. Inför valet öppnade förvisso kommissionens ordförande von der Leyen dörren på glänt till ett samarbete med en av högergrupperna, ECR, efter valet. Då med brasklappen att det berodde på hur mandatfördelningen skulle se ut. Någon majoritet räcker deras båda grupper inte till – och enligt flera medier har hon redan bokat in möten med sossarna i S&D samt liberalerna i Renew. 

– Det finns fortfarande en majoritet i mitten för ett starkt Europa och det är avgörande för stabiliteten. Med andra ord håller mitten emot, sa von Der Leyen under valnatten.

Samtidigt finns en oro för att hon och hennes partigrupp EPP ska vända sig mot högeryttern i sakfrågor, där de tycker lika. En sådan kan bli att försöka skjuta fram slutdatumet för förbränningsmotorn.

– Om de gröna förlorar och gruppen Europeiska konservativa och reformister (ECR) går framåt, vilket förutspås, kommer de konservativa förmodligen att försöka senarelägga detta slutdatum, sa Sebastien Maillard, som arbetar för tankesmedjan Chatham House, till France 24, inför valet.

Men då skulle de också behöva stöd, än längre ut på högeryttern. Här kan du själv ta del av valresultatet och fördelningen i parlamentet.

Artikeln har uppdaterats 11 juni, med den senaste mandatfördelningen – som fortfarande är preliminär. I en tidigare version stod det Le Pen som är partiledare och inte Nationell samling som åsyftades.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV