Radar · Miljö

Skövlingstakten bromsar in i Colombia: ”Ikoniskt år”

Illegal guldgruva i Colombia.

Drygt 792 kvadratkilometer av Colombias regnskog avverkades under fjolåret. Det är den lägsta siffran som uppmätts på 23 år, meddelar landets regering. 
– Det är ett verkligt ikoniskt år i kampen mot avskogning, säger María Susana Muhamad, minister för miljö och hållbar utveckling i ett uttalande. 

Colombia är en världens globala hot spots för biologisk mångfald och hem till tusentals växt- och djurarter. Men förlorar varje år värdefull regnskog. Landets första vänsterpresident, Gustavo Petros, har lovat att göra något åt saken. I veckan kunde han för andra året i rad visa siffror som pekar mot att utvecklingen går åt rätt håll. Avskogningen har enligt regeringen minskat med 36 procent sedan i fjol och sammantaget de senaste två åren, med 54 procent jämfört med 2021. 

Därmed har regeringen överträffat ett mål om att minska avskogningen med 20 procent jämfört med 2021 – med råge, skriver regeringen i ett pressmeddelande. Den pågående fredsprocessen lyfter María Susana Muhamad, minister för miljö och hållbar utveckling, som en avgörande framgångsfaktor. 

– År 2023 har vi den lägsta avskogningssiffran under de senaste 23 åren och det finns två grundläggande faktorer som har att göra med detta resultat: framsteg när det gäller fredsprocessen och stärkandet av bevarandeavtal (Conservar Paga), särskilt i Amazonas, säger hon i ett uttalande.

Conservar Paga är ett program som drivs av Colombias miljöministerium [Ministerio de Ambiente y Desarrollo Sostenible] och som ger ekonomiska incitament till samhällen för att skydda och bevara skogar.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV