Radar · Utrikes

Polska politiker gripna – i presidentens palats

President Andrzej Duda i mitten på ett gruppfoto från i tisdags.

Polsk polis grep två efterlysta parlamentsledamöter som tagit sin tillflykt i president Andrzej Dudas bostad på tisdagen. Gripandena utgör en upptrappning i konflikten mellan den nya och tidigare regeringen.

De gripna politikerna från tidigare regeringspartiet Lag och rättvisa, Maciej Wasik och Polens förre inrikesminister Mariusz Kaminiski, talade med journalister utanför presidentpalatset i centrala Warszawa innan polisen slog till.

– Vi gömmer oss inte, sade Kaminiski.

– Vi är för tillfället med presidenten av republiken Polen tills ondskan förlorar.

President Andrzej Duda, som också tillhör Lag och rättvisa, hade bjudit in politikerna till en ceremoni, samtidigt som polisen eftersökte dem i deras hem.

Polisen skriver i ett uttalande att gripandet gjorts i enighet med ett domstolsbeslut.

Benådades

Kaminiski och Wasik är båda dömda för maktmissbruk under Lag och rättvisas första regeringsstyre på 00-talet. President Duda benådade dem 2015. Men i juni upphävde Polens högsta domstol benådningarna och beordrade en ny rättegång.

I december dömdes de till två års fängelse och i måndags utfärdades en arresteringsorder.

Händelserna sker mitt i en strid mellan Polens nya koalitionsregering – ledd av premiärminister Donald Tusk – och det nationalistiska högerpartiet Lag och rättvisa, som styrde landet i åtta år innan valförlusten i oktober.

”Farlig situation”

Tusk, som anklagar Duda för lagbrott i samband med att han gett männen en fristad, kräver att presidenten stoppar ”detta spektakel, som leder till en mycket farlig situation”.

– Jag vill bara att presidenten ska vara medveten om vad hans politiska vänner har lurat honom till, sade Tusk vid en pressträff.

Polens tidigare premiärminister Mateusz Morawiecki beskriver de gripna männen som ”politiska fångar”.