Radar · Miljö

Konsult mörkade Think Pinks giftavfall

Uppskattningsvis 39 000 ton osorterade sopor lämnades på en tipp i Skultuna, Västmanland – en av flera platser i Mellansverige som företaget Think Pink förvandlade till ett sopberg.

En konsult som skulle säkerställa att sopföretaget Think Pink inte spred gifter i naturen mörkade i stället de farliga utsläppen, rapporterar TV4.
"Jag kommer kämpa för dig och dina bolag så länge jag lever, det blir en livsuppgift", skriver han i ett mejl som är med i den 45 000 sidor långa förundersökningen mot Think Pink.

Mannen var anställd hos ett konsultföretag som skulle granska sopföretagets verksamhet objektivt. Men i mejlen framgår att han bland annat ”löser” att sopor får ligga kvar, trots ”höga nickel- och kvicksilverhalter i markvattnet”.

I samband med en planerad inspektion från en kommuns miljöinspektörer skrev han:

”Vi får se när det blir av och sedan får jag ’hitta på’ något som lugnar ner dem. Jag har en massa ess i rockärmen så jag är inte orolig!”

När polisen slog till mot Think Pink inledde konsultfirman en intern utredning och mannen fick sparken 2020. Företaget uppger skriftligen för TV4 att de ”sedan länge” skärpt sina rutiner för kontroll och uppföljning.

Think Pinks hantering av soporna anses vara Sveriges största miljöbrottshärva. I slutet av december åtalades ägaren tillsammans med tio andra för att ha dumpar enorma mängder sopor som blev liggandes på 21 platser – sopor som de hade tagit betalt för att ta hand om.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV