Radar · Miljö

Polen begränsar avverkning i tio skogar

Gammelskogen Augustów är en av skogarna där staten ska begränsa avverkningen.

Den nytillträdda polska regeringen har tagit beslut om att begränsa och stoppa det statliga skogsbolagets avverkning i tio skogsområden. 
– Vi går från ord till handling, säger klimatministern Paulina Hennig-Kloska i ett uttalande.

Frågan om hur Polens skogar skulle skötas var uppe i valrörelsen och enligt en opinionsundersökning som nyhetsbyrån Reuters rapporterar om, finns ett stort stöd för att minska avverkningen. Något Polens nytillträdda premiärminister Donald Tusk, också lovade att göra. Ett första beslut har nu fattats av regeringen som beskrivs som en tillfällig begränsning av avverkningstakten under ett halvår, innan ”en mer systematisk lösning är på plats”.

Klimatministern Paulina Hennig-Kloska säger i ett uttalande att beslutet rör de mest värdefulla delarna av skogarna – ”gammelskogar som är 100-200 år gamla, vattenskyddande skogar och bergsskogar”. 

– Vi har beslutat att utfärda det första beslutet för att begränsa och stoppa avverkningen av de mest värdefulla skogsområdena i Polen. Det är dags att flytta sågarna från vissa av Polens skogar, särskilt de som avverkar de mest värdefulla naturobjekten, säger Paulina Hennig-Kloska i ett pressmeddelande.

Beslutet motiveras också med att det är en anpassning till klimatförändringarna, genom att skogarna håller kvar vatten i markerna och på så sätt skyddar stadsområden från översvämningar. 

”En betydande del av de skogar där timmeravverkningen kommer att begränsas omger tätorter med många tusen invånare, såsom Gdansk, Wroclaw och Bialystok,” skriver regeringen. 

Totalt berör beslutet 1,5 procent av skogarna som det statliga skogsbolaget sköter, rapporterar Reuters.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV