Norges parlament röstade igår för att tillåta djuphavsgruvbrytning inom norskt territorialvatten och på en del av den norska kontinentalsockeln.
Tisdagens beslut var väntat men kontroversiellt. Minoritetsregeringen hade i december nått en överenskommelse med oppositionspartiet Framskrittspartiet och Höjre om att tillåta gruvbrytningen till havs. Men att parlamentet gett grönt ljus, innebär att landet nu är ett steg närmare att öppna upp delar av havet för licensiering till gruvbolag.
Det rör sig om 281 000 kvadratkilometer, både inom landets territorialvatten – och på landets kontinentalsockel. Här finns finns hydrotermiska källor, där det finns mineraler så som magnesium, kobolt, koppar, nickel och sällsynta jordartsmetaller.
Gruvbrytningen motiveras med att den behövs för omställningen, då metallerna ingår i flera av de tekniker som ska bryta vårt beroende av fossila bränslen. Men kritiker menar att de metaller som finns i existerande gruvor på land och i gruvdeponier är tillräckliga, samtidigt som gruvbrytningen skulle orsaka stora skador på den biologiska mångfalden. Miljöorganisationen Greenpeace har sagt att organisationen kommer att ta till civil olydnad för att sätta käppar i hjulen för den nya industrin.
– Greenpeace har visat att vi är redo att konfrontera industrin på land och till havs, och vi kommer inte att tillåta Norge att förstöra det unika livet i djuphavet, varken i Arktis eller någon annanstans, sa Frode Pleym, som är chef för Greenpeace Norge i ett uttalande i samband med att den politiska överenskommelsen träffades mellan den konservativa minoritetsregeringen och Fremskrittspartiet.
Landet är inte det enda som planerar marin gruvbrytning inom havsområden där de har nationell jurisdiktion. Kina, Japan och Indien är exempel på andra länder. Det pågår också en process med att färdigställa de sista reglerna för att tillåta gruvbrytning inom internationellt vatten, där ett stort område i Stilla havet avgränsats för djuphavsgruvbrytning. I det fallet rör det så kallade polymetalliska noduler, potatisformade klumpar som ligger utmed havsbotten och innehåller de viktiga metallerna.
Det kanadensiska gruvbolaget The metals company har kommit längst i att utveckla den teknik som ska ta upp metallerna. Men även om en del länder nu är i startgroparna för att öppna upp havsbotten för mänsklig exploatering, har andra länder – däribland Sverige, tvärtom velat dra i nödbromsen. Så också flera företag, som sagt att de inte kommer att köpa metaller från djuphavsgruvbrytning.