Radar · Miljö

Vill riva upp kärntekniklagen för att bygga ny kärnkraft

Regeringen vill bygga kärnkraft med ny teknik och vill ändra om i kärntekniklagen för att göra det.

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) har tillsatt en utredning för att ersätta kärntekniklagen. Detta för att möjliggöra kärnkraftverk med ny teknik.

Kärntekniklagen kom till 1984 och har inte uppdaterats sedan dess, menar Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari, som vill att den ska utredas och moderniseras.

Syftet som regeringen ger är att ge kärnkraften tydligare förutsättningar och göra det möjligt att bygga nya kärnkraftverk med ny teknik som kan vara annan än den som används i svenska reaktorer idag.

Det blir Klimat- och näringslivsdepartementet som ska leda bokstavsutredningen, som ska föreslå hur man kan förändra kärntekniklagen och kärnteknikförordningen, eller helt ersätta dessa.

Dessutom ska utredningen uppdatera betänkandet Ny kärntekniklag och utföras i dialog med Kärnkraftsprövningsutredningen, skriver regeringen.

– Tekniken har utvecklats sedan vi byggde kärnkraft i Sverige senast, så därför behöver vi nu modernisera vår kärntekniklagstiftning från år 1984 för att förbättra möjligheterna att driva kärnkraftverk i Sverige – med fortsatt höga krav på kärnsäkerhet och strålskydd, säger klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari, i ett pressmeddelande.

Utredningen ska redovisas senast den 30 september 2025

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV