Krönikor · Krönikan

Effekterna viktigare än politiken för Folklistan

Sara Skyttedal och välfärdsmiljonären Jan Emanuel presenterade sitt nya parti inför EU-valet och drog iväg med helikopter utan att svara på andra frågor än från högerdebattören Henrik Jönsson. Det vi såg var någon sorts variant på coup de théãtre eller ”effektscen”. Att skapa en sådan scen ska överrumpla, överraska och sätta sig som en minnesbild hos de många människorna. Är det nåt som satt sig så är det helikoptern …

Vi har sett amerikanska presidenter stiga ur och på helikoptrar vid Camp David (amerikanska presidenters offentliga fritidsställe). Och Elvis drog iväg – på temat Elvis has left the building – med en helikopter efter att han gjort en satellitsänd world-wide-föreställning från Hawaii. Den sågs av närmare två miljarder människor. Skyttedals och välfärdsmiljonärens avfärd har säkert redan setts av två miljoner.

I det här fallet har teaterregissören – vem det nu är – gjort ett ståtligt jobb. Skådespelarnas – Skyttedal och Emanuel – insats var sådär. Men på SVT verkar den politiska kommentatorn Mats Knutson smått lycklig över skådespelet.

En av de mest omtalade effektscenerna i svensk politisk historia är när Olof Palme under en teveutfrågning om påstådda ubåtskränkningar 1983 i SVT:s Magasinet plötsligt ur innerfickan, till programledaren Annika Hagströms förvåning, halade upp ett ”hemligstämplat brev”. Det gav effekt. TV-tittarna trodde förstås att det i ”brevet” verkligen fanns ett hemligt svar på alla de frågor som virvlade runt. Något svar fanns förmodligen inte alls, men vem upptäckte det … Minnet av brevet levde länge kvar.

En av de senaste årens stora effektscener inträffade under en SVT-sänd partiledardebatt inför valet 2014. Annie Lööf bröt spelreglerna och vandrade fram till Stefan Löfven för att lämna över några papper som han vägrade ta emot. Han liksom skuffar undan henne. I medierna analyseras regin, retoriken och det fysiska utförandet i rollspelet. Få kommer ihåg vad pappren handlade om, men scenen lär många minnas. 

När jag plötsligt lyfte upp ett akvarium, med giftalger, i en ekonomidebatt inför valet 1991 skapades lite dramatik i en direktsändning. Under mer än ett årtionde blev jag påmind om den där scenen, men ingen kom ihåg vad den handlade om. Skyttedals och Emanuels helikopter är av annan dignitet. Något liknande kunde listan Värdigt liv inte uppbåda. Den listan består av ett samarbete mellan Partiet vändpunkt, Feministiskt initiativ och Basinkomstpartiet. Någon coup de théãtre har de inte sjösatt. Och Mats Knutson har inte bevärdigat dem ens med ett snett leende. Dom har ju bara ett politiskt program.

Nu ska jag inte gnälla. För Folklistan kan vara guds gåva till mänskligheten. Den kan dra tillräckligt många röster från KD och SD för att inget av partierna klarar spärren. Gott så. 

Kommer Skyttedal och/eller Emanuel in då? Inte omöjligt. EU-byråkratin har liksom bäddat för dem. Klåfingrigheten är grotesk. Och pengar har Jan Emanuel. Och Skyttedal har inga skrupler. Vilken mix!

Båda språkrörskandidaterna lyfter en gammal grön goding: sänkt arbetstid.

Högervindarna inom Europa kan skapa ett monster.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV